TÜİK verilerine göre Tüketici Güven Endeksi Eylül ayında yükseldi

TÜİK'in açıkladığı verilere göre, tüketici güven endeksi Eylül 2024'te yüzde 2,4 artarak 78,2 seviyesine yükseldi. Hane halkı maddi durumunda iyileşme ve ekonomik beklentilerde artış gözlemlendi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2024 yılı Eylül ayına ait tüketici güven endeksi verilerini açıkladı. Ağustos ayında 76,4 olan endeks, Eylül ayında yüzde 2,4 artarak 78,2 seviyesine yükseldi. Bu artış, tüketici güveninin mayıs ayından bu yana en yüksek seviyeye ulaştığını gösteriyor.

Hanelerin maddi durumundaki iyileşmeye işaret eden verilere göre, mevcut dönemde hane halkının maddi durumu endeksi yüzde 2,8 artışla 64,8’e yükseldi. Ayrıca, gelecek 12 ay için hanelerin maddi durum beklentisi de yüzde 1 artarak 77,4 seviyesine çıktı.

Ekonomik beklentilerde de iyileşme görüldü. Gelecek 12 ayda genel ekonomik durum beklentisi endeksi, yüzde 4,2 oranında artarak 74,5 seviyesine ulaştı. Tüketicilerin, dayanıklı tüketim mallarına yönelik harcama eğilimleri de yükseldi ve bu endeks 96,2 oldu.

Tüketici güven endeksi, 0 ile 200 arasında değer alıyor ve 100'ün altındaki değerler kötümser bir durumu yansıtırken, 100’ün üzeri iyimserliği ifade ediyor. 78,2’lik seviye, kötümserlik devam etse de olumlu bir eğilimi işaret ediyor.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.