TÜİK Verileriyle ÖTV Artışı: Akaryakıta Büyük Zam Geldi

Cumhurbaşkanı Kararı ile belirlenen ÖTV artışları, TÜİK'in açıkladığı %19,49'luk altı aylık ÜFE verileri doğrultusunda güncellendi. Motorine 2,07 TL, benzine 2,20 TL ve otogaza zam yapıldı. 16 Temmuz 2023'teki kararla akaryakıtta ÖTV tutarları litre başına 5 TL artırılmıştı.

Cumhurbaşkanı Kararı ile belirlenen özel tüketim vergisi (ÖTV) artışları, TÜİK'in açıkladığı altı aylık üretici fiyat endeksi (ÜFE) verileri doğrultusunda güncellenerek akaryakıt fiyatlarına zam olarak yansıdı. 16 Temmuz 2023 tarihli kararla akaryakıtta maktu ÖTV tutarları litre başına 5 TL artırılmış ve bu tutarların her altı ayda bir ÜFE artış oranında yeniden güncellenmesi öngörülmüştü. Bugün açıklanan %19,49’luk üretici enflasyonu oranında yapılan artışla birlikte, motorin ve benzinde ciddi zamlar yapıldı.

AKARYAKITTA ÖTV ARTIŞLARI TÜİK VERİLERİ DOĞRULTUSUNDA GÜNCELLENDİ

Cumhurbaşkanı Kararı ile belirlenen özel tüketim vergisi (ÖTV) artışları, TÜİK'in açıkladığı altı aylık üretici fiyat endeksi (ÜFE) verileri doğrultusunda güncellendi. Bu güncelleme, benzinden motorine ve otogaza kadar tüm akaryakıt türlerine zam olarak yansıdı.

VERGİ ARTIŞININ TEMELLERİ

16 Temmuz 2023 tarihindeki Cumhurbaşkanı Kararı ile akaryakıtta maktu ÖTV tutarları litre başına 5 TL artırılmıştı. Karar, bu tutarların her altı ayda bir ÜFE artışı oranında yeniden zamlanmasını öngörüyordu. Bugün, TÜİK'in açıkladığı altı aylık üretici enflasyonu oranında yapılan artışla birlikte, akaryakıt fiyatlarına yeni bir zam geldi. TÜİK, altı aylık üretici enflasyonunu yüzde 19,49 olarak hesapladı.

 

AKARYAKITA DEV ZAM

TÜİK verileri doğrultusunda yapılan bu artışla birlikte, litrede motorine 2 lira 7 kuruş, benzine ise 2 lira 20 kuruş zam geldi. Ayrıca, otogazda (LPG) da maktu ÖTV tutarları artırıldı.

.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.