TÜİK'e göre yoksulluk azaldı

2023'te Türkiye'de yoksulluk oranı, eşdeğer hanehalkı medyan gelirinin %50'si dikkate alınarak %13,5'e düştü. Medyan gelirin %60'ına göre hesaplanan yoksulluk oranı ise %21,3 oldu. Maddi ve sosyal yoksunluk oranı %14,4 olarak belirlendi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Yoksulluk ve Yaşam Koşulları İstatistikleri'nin düzeltilmiş 2023 verilerini açıkladı. Bu verilere göre, eşdeğer hanehalkı kullanılabilir fert medyan gelirinin yüzde 50'si dikkate alınarak belirlenen yoksulluk sınırına göre yoksulluk oranı, 2023'te 0,9 puan azalarak yüzde 13,5 oldu. Medyan gelirin yüzde 60'ı temel alınarak hesaplanan yoksulluk oranı ise 0,3 puan azalarak yüzde 21,3 olarak gerçekleşti.

Ayrıca, eşdeğer hanehalkı kullanılabilir fert medyan gelirinin yüzde 40'ı dikkate alınarak belirlenen yoksulluk oranı da 0,6 puanlık bir azalma ile yüzde 7,0 olarak tespit edildi. Medyan gelirin yüzde 70'i temel alınarak hesaplanan yoksulluk oranı ise 0,3 puan azalarak yüzde 29,0 oldu.

HANEHALKI TİPLEMESİNE GÖRE YOKSULLUK


Hanehalkı tipine göre yapılan incelemelerde, çekirdek aile bulunmayan birden fazla kişiden oluşan hanelerde yoksulluk oranı, 4 puan azalarak yüzde 7,7'ye düştü. Tek kişilik hanehalklarında ise bu oran 0,2 puan azalarak yüzde 7,3 oldu. En az bir çekirdek aile ve diğer kişilerden oluşan hanelerde yoksulluk oranı 2,6 puan azalarak yüzde 17,0 olarak belirlendi. Tek çekirdek aileden oluşan hanelerin yoksulluk oranı ise 0,6 puanlık bir azalma ile yüzde 13,3 olarak kaydedildi.

MADDİ VE SOSYAL YOKSUNLUK


Maddi ve sosyal yoksunluk oranı, hane düzeyinde otomobil sahipliği, beklenmedik harcamaları karşılama, tatil harcaması yapabilme gibi değişkenler ile hesaplanıyor. Bu oran, birey düzeyinde ise yeni giysi alma, düzgün ayakkabı sahipliği, sosyal etkinliklere katılabilme gibi unsurları içeriyor. 2022 yılında yüzde 16,6 olan maddi ve sosyal yoksunluk oranı, 2023 yılında 2,2 puan azalarak yüzde 14,4 olarak tahmin edildi.

SÜREKLİ YOKSULLUK ORANI 


Dört yıllık panel veri kullanılarak hesaplanan sürekli yoksulluk oranı, 2023 yılı anket sonuçlarına göre bir önceki yıla kıyasla 1 puan azalarak yüzde 13,0 oldu. Bu oran, eşdeğer hanehalkı kullanılabilir fert medyan gelirinin yüzde 60'ına göre belirlenen yoksulluk sınırının altında kalan ve son üç yılda en az iki kez yoksul olan bireyleri kapsıyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.