TÜİK'in Araç Kiralama İhalesinde Danıştay'dan Yolsuzluk İtirazı

TÜİK'in 170 milyon TL'lik araç kiralama ihalesi, Danıştay tarafından yolsuzluk ve usulsüzlük iddialarıyla gündeme geldi. İhale, belirli marka ve model araçları öne çıkaran şartnameler nedeniyle eleştirildi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından düzenlenen ve 170 milyon TL değerindeki araç kiralama ihalesi, Danıştay kararıyla yolsuzluk ve usulsüzlük iddialarının doğrulandığını ortaya koydu. İhale, 24 Aralık 2023 tarihinde gerçekleştirildi ve "2021 model sürücülü minibüs ile binek taşıt" kiralanması amacı taşımaktaydı. İhaleye 19 şirket teklif sundu, ancak yalnızca iki firmanın teklifi geçerli sayıldı.

2018 yılındaki genel seçimlerde AKP'den Ankara milletvekili aday adayı olan Mehmet Kaya'ya ait Kayatur Filo Kiralama Anonim Şirketi, ihaleyi 12 Ocak'ta kazandı. İhaleye katılanların sayısının az olmasının, belirli marka ve model araçları işaret eden teknik şartnamelerden kaynaklandığı iddia edildi.

BirGün'den İsmail Arı'nın haberine göre, bu iddialar üzerine yapılan şikayetler, Kamu İhale Kurulu tarafından değerlendirildi fakat reddedildi. Sonrasında konu 11. İdare Mahkemesi'ne taşındı ve mahkeme, Kamu İhale Kurulu'nun kararını onaylayarak davayı reddetti.

Bununla birlikte, Danıştay 13. Dairesi, 8 Mayıs 2024 tarihinde durumu yeniden değerlendirerek İdare Mahkemesi'nin kararını iptal etti. Danıştay, kamu ihale süreçlerinde yasalara ve adil yarış koşullarına uyulması gerektiğinin altını çizdi. Ayrıca, yargı kararlarının yasama ve yürütme organları tarafından tartışmasız bir şekilde uygulanması gerektiği ifade edildi. Danıştay, Kamu İhale Kurulu'nu, alınan karar doğrultusunda gerekli düzenlemeleri yapmaya davet etti.

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.