TÜİK'in Yayınladığı Son Verilere Göre Türkiye'nin En Yaşlı ve En Genç İlleri Açıklandı!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Türkiye'nin yaşlı nüfus profiline dair ilginç verileri paylaştı. Araştırmaya göre, Türkiye genelinde yaşlı nüfus oranı %67'nci sırada yer alırken, en yüksek yaşlı nüfusa sahip il %20 oranıyla Sinop oldu..

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından gerçekleştirilen "Türkiye Yaşlı Profili Araştırması 2023" sonuçları kamuoyuyla paylaşıldı.

23 Ekim-18 Aralık tarihleri arasında Türkiye genelinde gerçekleştirilen saha çalışması, 50 yaş ve üzeri bireylerle bilgisayar destekli yüz yüze görüşme yöntemiyle yapıldı.

Yaşlı nüfusun tanımı olarak kabul edilen 65 yaş ve üzeri kişilerin sayısı, 2018'de 7 milyon 186 bin 204 iken 2023'te %21,4 artarak 8 milyon 722 bin 806'ya yükseldi. Bu, toplam nüfusun %8,8'inden %10,2'sine çıktı. Yaşlı nüfusun %44,5'i erkeklerden oluşurken, %55,5'i kadınlardan meydana geldi.

Türkiye, yaşlı nüfus oranına göre 184 ülke arasında 67'nci sırada yer aldı. Japonya %30,1 ile en yüksek yaşlı nüfusa sahip ülke iken, İtalya %24,5 ve Finlandiya %23,6 ile onu takip etti.

Ülke genelinde en yüksek yaşlı nüfus oranına sahip il %20 ile Sinop oldu. Ardından %19,5 ile Kastamonu ve %18,3 ile Giresun geldi. En düşük yaşlı nüfus oranına sahip il ise %3,5 ile Şırnak oldu. Şırnak'ı %4 ile Hakkari ve %4,2 ile Şanlıurfa izledi. Araştırma, her 4 hane sakininden en az birinin yaşlı olduğunu ortaya koydu.

Ayrıca, TÜİK'in verilerine göre Sinop, Türkiye'nin en mutlu ili olarak %77,66'lık mutluluk oranıyla zirveye yerleşmişti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Sınırları Aşan Operasyonlarında 5 Terörist Etkisiz Hale Getirildi
ÖGG sınav neticeleri ne zaman açıklanacak?
İstanbullulara 'su' müjdesi!
YKS'ye girecek adaylar dikkat: ÖSYM'den yeni karar!
Florence Nightingale: Modern Hemşireliğin Işıltılı Öncüsü