Tüketici aldatan reklamlara 187,5 milyon lira ceza!

Reklam Kurulu, bu yılın ilk dokuz ayında aldatıcı reklamlar ve haksız ticari uygulamalar nedeniyle firmalara 187 milyon 456 bin 473 lira ceza verdi. Eylül ayındaki toplantıda 144 dosyadan 118’i mevzuata aykırı bulundu.

Reklam Kurulu, bu yılın ilk dokuz ayında aldatıcı reklamlar ve haksız ticari uygulamalar nedeniyle firmalara toplamda 187 milyon 456 bin 473 lira idari para cezası verdi. Ticaret Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, eylül ayı toplantısında tüketicileri yanıltan birçok reklam ve ticari uygulama hakkında kararlar alındığı belirtildi. 

Bu toplantıda incelenen 144 dosyadan 118’inin mevzuata aykırı bulunduğu kaydedildi ve bu reklamlara ilişkin toplam 22 milyon 414 bin 861 lira idari para cezası uygulanmasına karar verildi. "Karanlık ticari tasarımlar" olarak adlandırılan aldatıcı uygulamaların, çevrimiçi kullanıcı arayüzlerinde tüketicileri çıkarlarına uygun olmayan seçimler yapmaya zorlayıcı, manipüle edici ve yanıltıcı şekillerde tanımlandığı vurgulandı.

Açıklamada, Reklam Kurulu’nun dijital mecralarda karşılaşılan aldatıcı ticari tasarımlara yönelik incelemelerinin sürdüğü ifade edildi. Bu yıl toplam 1340 dosya hakkında görüş ve değerlendirmelerde bulunulduğu, aldatıcı reklam veya haksız ticari uygulama tespit edilen 1173 dosya için durdurma cezası ve toplam 187 milyon 456 bin 473 lira idari para cezası uygulandığı bildirildi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.