Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, Türkiye’de 7 bin TL’yi aşan mal ve hizmet alışverişlerinde nakit yerine banka veya kredi kartıyla ödeme yapılmasını zorunlu kılacak bir düzenleme üzerinde çalışıldığını duyurdu. Şahin, bu düzenlemenin Türkiye’de nakitsiz bir dönemin başlangıcı olduğunu ve 2030 yılına kadar tamamen nakitsiz bir sistem hedeflendiğini ifade etti. Şahin, "Bu 7 bin TL başlangıç. Miktarı önce 5 bin TL’ye, ardından 2 bin 500 TL’ye düşürecekler. Türkiye Cumhuriyeti’nde nakit paranın yasaklanacağı, kullanılmayacağı sürece girmiş bulunuyoruz" dedi.
Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından hazırlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği'nde yapılacak değişiklikle, nihai tüketiciler de tevsik (belgeleme) zorunluluğu kapsamına alınacak. Şahin, düzenlemenin vergi kaçakçılığını ve kayıt dışı ekonomiyi önleme iddialarına karşı çıkarak, "Burada yapılmak istenen şey başka. Vergi kaçakçılığını senelerdir önleyemediniz, bırakın gidin. Bu işin yalnızca nakit paranın kaldırılmasıyla çözüleceğini düşünüyorsanız bu çok daha tuhaf" diye konuştu.
Şahin, tebliğde geçen ifadelerin, örneğin bir buzdolabının 20 bin TL gibi yüksek bir bedelle alındığında nakit ödemesinin mümkün olmayacağı şeklindeki düzenlemenin, faturasız satışların ve kaçak ürünlerin önüne geçmeyeceğini belirtti. "Gelir İdaresi demek istiyor ki, buzdolapları kaçak geliyor, fabrikalar faturasız satıyor. Mağazalar bunu faturasız satabilir" dedi.
Şahin, nakit paranın kaldırılmasının ardından dijital harcamalarla vatandaşlık puanı uygulamasına geçilmesinin ve karbon ayak izi sınırlandırmalarının, çevreci bir görüntü altında vatandaşı kontrol altına almayı amaçladığını öne sürdü. "Hepimiz bir kümese tıkılacağız. Limitiniz dolunca bankanızdaki parayı harcatmayacaklar. İnsanların işsiz kalacağı bir sistemi, 3 adım öncesinde gördük. Bu ülkeyi, dünyayı tek devlet çatısı altında nakitsiz, mülkiyetsiz ve cinsiyetsiz hedefini güden küresel güçlerin kobayı yapmayın" şeklinde konuştu.