Tüm çabalara rağmen ertelenmeyen YKS 'nin ilk oturumu Temel Yeterlilik Testi (TYT) bugün saat 10.15'te başladı. Sınavda öğrencilerin sosyal mesafe kuralına uymaları konusunda uyarılar yapıldı.
2 milyon 437 bin öğrenci kovid19 gölgesinde üniversite sınavına giriyor. Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın (YKS) ilk oturumu Temel Yeterlilik Testi (TYT) bugün saat 10.15'te başladı. 135 dakikalık süreye bu yıl için 30 dakika ilave edildi. Adaylara 165 dakika süre verildi.
Öğrenciler’den Erdoğan’a canlı yayında protesto: #OyMoyYok
Sınav öncesi okul önlerinde kalabalıklar oluştu.
Öte yandan öğrenciler dışında yoğunluk olmaması nedeniyle saat 09.30- 15.00 arasında sokağa çıkma kısıtlaması uygulanıyor.
Sokağa çıkma yasağı ‘nda marketler açık olacak mı? Yasak ne zaman bitiyor ?
TYT'de Türkçe testinde 40, sosyal bilimler testinde tarihten 5, coğrafyadan 5, felsefeden 5, din kültürü ve ahlak bilgisi veya ilave felsefe sorularından 5'er olmak üzere toplam 20, temel matematik testinde 40, fizikten 7, kimyadan 7 ve biyolojiden 6 sorunun yer aldığı fen bilimleri testinde de 20 soru yöneltilecek.
YKS'nin ikinci oturum olan Alan Yeterlilik Testleri (AYT) ise yarın saat 10.15'te başlayacak ve 180 dakika sürecek. YKS sonuçları 28 Temmuz 2020'de açıklanacak.
TYT Nedir?ÖSYM tarafından hazırlanan Temel Yeterlilik Sınavı anlamına gelen bu sınavda daha çok okuduğunu anlama soruları bulunmaktadır. Bu sınava iki yıllık üniversite bölümlerini tercih etmek isteyenler girebilir. Ayrıca AYT sınavınıza % 40 etkisi olacaktır. Yani AYT sınavıyla yerleşebileceğiniz bölümlerden herhangi birine yerleşmek isterseniz de bu sınava girmek zorundasınız. AYT sınavından önce yapılan bir sınavdır. TYT puanıyla başvuru yapabileceğiniz bölümler: Bilgisayar Programcılığı, Aşçılık, Anestezi, Halkla İlişkiler ve Tanıtım, Optisyenlik, Radyo ve Televizyon Programcılığı, İlk ve Acil Yardım, Bilgisayar Programcılığı, Fizyoterapi, Uygulamalı İngilizce ve Çevirmenlik, Çocuk Gelişimi, Diyaliz, İş Sağlığı ve Güvenliği, Ağız ve Diş Sağlığı, Odyometri, İç Mekan Tasarımı, Sağlık Kurumları İşletmeciliği, Tıbbi Görüntüleme Teknikleri, Bankacılık ve Sigortacılık. Bu bölümlerden herhangi birinde eğitim görmek isterseniz mutlaka TYT sınavına girmelisiniz.
AYT Nedir?
Alan Yeterlilik Sınavı anlamına gelen bu sınavda ise tamamen bilginizi ölçecek sorular bulunmaktadır. AYT puanıyla alan bölümlerden bazıları ise şu şekildedir: Tıp, hukuk, mühendislik, hemşirelik, iktisat, işletme… Bu bölümlerden herhangi birine yerleşmek isterseniz bu sınava girmelisiniz. Aslında TYT puanıyla alan bölümler hariç kalan bölümlere yerleşmek için bu sınava girmek zorundasınız.