Tunus'ta Şükri Beliyd'in 2013 yılında öldürülmesiyle ilgili davada, sanıklara verilen cezalar açıklandı.
Mahkeme, dört sanığa idam cezası, ikisine müebbet hapis cezası ve diğer sanıklara ise iki ile 120 yıl arasında değişen hapis cezaları verdi. Beş sanık ise beraat etti.
Tunus'ta terör davalarında hâlen idam cezası verilmesine rağmen, bu ceza ortalama 30 yıldır uygulanmamaktadır.
Beliyd'in suikastıyla ilgili davada toplam 23 sanık yargılanmıştı. Tunus makamları, suikastın baş faili olduğu iddia edilen kişinin bir terörle mücadele operasyonunda öldürüldüğünü 2014 yılında duyurmuştu.
Demokratik Yurtseverler Partisi'nin Genel Sekreteri Beliyd, 6 Şubat 2013'te evinin önünde silahlı saldırıya uğrayarak öldürülmüştü. Bu olay, Tunus'ta onlarca yıl sonra meydana gelen ilk siyasi suikast olmuştu ve ülkeyi sarsmıştı. Suikastın ardından, geniş çaplı ve tansiyonu yüksek protestolar gerçekleşmişti.
Beliyd'in sol görüşleri ve İslamcı Ennahda Partisi'ne yönelik eleştirileri biliniyordu. Ailesi ve seküler siyasetçiler, suikastın Ennahda liderleriyle ilişkili olduğunu iddia etmişti. Ancak Ennahda Partisi, bu iddiaları reddetmişti.
Mahkeme kararının ardından parti, Ennahda'nın suçsuzluğunu açıkça ortaya koyduğunu savunarak, yanlış siyasi suçlamalardan etkilenen kişilere saygı duyulması gerektiğini belirtti.
Aynı silahla gerçekleştirilen ikinci suikast, Beliyd'in öldürülmesinden altı ay sonra solcu siyasetçi Muhammed Brahmi'ye yapıldı. Brahmi'nin öldürülmesi, hükümeti istifaya zorlayan protesto gösterilerine ve siyasi baskıya neden oldu. İçişleri Bakanlığı, Brahmi'nin Beliyd suikastında kullanılan silahla vurulduğunu açıklamıştı. Her iki suikastı da IŞİD'e bağlı cihatçılar üstlenmişti.