Türbülans nedir?

Uçağın ani irtifa kaybetmesi insanların ve nesnelerin kabinin içinde yerlerinden fırlamasına neden oldu. Uçak Tayland'ın Bangkok kentine acil iniş yaptı. İşte konuya ilişkin detaylar...

Uçak, ani bir irtifa kaybı yaşayarak içindeki insanların ve nesnelerin yerlerinden fırlamasına neden oldu ve acil bir şekilde Tayland'ın Bangkok kentine iniş yapmak zorunda kaldı.

Türbülans, sık uçan yolcuların aşina olduğu ve uçağın ani sarsıntılar yaşamasına neden olan bir fenomendir. Genellikle bulutlarda yukarı ve aşağı yönlü rüzgarların olduğu bölgelerde meydana gelir. Bu durumlar genellikle hafif olsa da büyük fırtına bulutları gibi daha büyük bulutlarda havanın kaotik hareketleri orta ve hatta şiddetli türbülansa neden olabilir.

Ayrıca, "açık hava" türbülansı olarak adlandırılan bir türbülans türü daha vardır ve bu bulutsuz ortamlarda meydana gelir. Bu tür türbülanslar 12.000-18.000 metredeki jet akımlarının hızlı akan hava nehirleriyle ilişkilendirilir. Jet akımları, batıdan doğuya doğru esen kuvvetli rüzgarlardır ve etraflarındaki daha yavaş hava ile aralarındaki sürtünme türbülanslara neden olabilir. Bu tür türbülanslar, nispeten zorunlu ve öngörülemez olduğu için kaçınılmazdır.

Türbülansın, uçakları yok edecek kadar tehlikeli olması pek olası değildir. Ancak şiddetli türbülans, içindekileri kabin içinde fırlatabilir ve insanlar için tehlikeli olabilir. Bu nedenle, uçuş sırasında emniyet kemerlerinin bağlanması önemlidir.

Pilotlar, uçmadan önce meteorolojik verileri ve hava tahminlerini inceler ve rotalarını buna göre planlarlar. Mürettebat ayrıca türbülansla nasıl başa çıkacaklarını da öğrenir ve uçuş sırasında gerekli önlemleri alır.

Yolcuların güvenlikleri için, türbülans sırasında emniyet kemerlerini bağlamaları ve ağır nesneleri yerinde tutmaları önemlidir. Mürettebatın talimatlarını dikkatle takip etmek de hayati öneme sahiptir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.