Türbülans nedir ve neden olur?

Türbülans en basit şekliyle düzensiz hava hareketi olarak tanımlanabilir. Güneş’ten gelen enerjideki değişimler sebebiyle atmosfer basıncında ortaya çıkan farklılıklar, farklı hızlarda hareket eden hava kütleleri, havanın bir dağ kütlesi çevresindeki hareketi, fırtınalar, jet akımları gibi...

Türbülans, en basit haliyle düzensiz hava hareketi olarak tanımlanır ve uçak yolculuklarında sıkça karşılaşılan bir doğa olayıdır. Güneş'ten gelen enerjideki değişimlerden, atmosfer basıncındaki farklılıklara, hava kütlelerinin değişken hızlarına kadar çeşitli nedenlerle ortaya çıkar. Dağ kütleleri çevresindeki hava hareketleri, fırtınalar, jet akımları gibi olaylar da türbülansa neden olabilir.

Tehlikeleri ve Görülme Sıklığı
Türbülans genellikle yüksek irtifalarda görülür ve çoğunlukla tahmin edilmesi zor olup uçak radarlarıyla tespit edilemez. Açık ve bulutsuz havalarda bile aniden ortaya çıkabilir. Bu durum, özellikle emniyet kemeri takılmadığında yolcuların yaralanmasına yol açabilir. Uçağın hızında ve irtifasında ani değişikliklere neden olabileceği için ciddi sarsıntılara sebebiyet verebilir.

Türbülans Neden Oluşur?
Atmosferdeki hava akımları sürekli hareket halindedir. Uçağın stabil uçması için bu hava akımlarının düzenli olması gerekir. Ancak sıcaklık değişimleri, hava boşlukları ve diğer hava olayları bu akımları bozarak türbülansa neden olabilir. Türbülansın farklı türleri vardır; örneğin, açık hava türbülansı, sıcaklık sapması türbülansı ve hamle türbülansı gibi. Türbülansı etkileyen faktörlerin çokluğu nedeniyle hala araştırılan bir konu olup, net bir tanım yapmak zordur.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.