Manisa'nın Turgutlu ilçesinden geçen Gediz Nehri'nde yaşanan toplu balık ölümlerinin nedeni, yapılan araştırmalar sonucu kuraklık sebebiyle oksijen seviyesinin düşmesi olarak belirlendi. Daha önce bazı gruplar tarafından hedef gösterilen bölgedeki biyogaz tesisinin atık su deşarjı yapmadığı tespit edildi.
KURAKLIĞIN ETKİLERİ: OKSİJEN SEVİYESİ DÜŞTÜ
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ile Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ve Manisa Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (MASKİ) Genel Müdürlüğü ekipleri, balık ölümleri sonrası nehirde kapsamlı incelemeler gerçekleştirdi. Elde edilen verilere göre, yağış yetersizliği nedeniyle nehrin akış düzeninin bozulduğu ve oksijen seviyesinin azaldığı belirlendi. Bu durumun balık ölümlerine ve kötü koku oluşumuna yol açtığı ifade edildi.
BİYOGAZ TESİSİNDEN GELEN SUÇLAMALAR YERSİZ
Yapılan açıklamalarda, biyogaz tesisinden nehre atık su veya tarım arazilerinden sıvı gübre akışı tespit edilmediği belirtildi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, "Turgutlu ilçesinde bulunan Gediz Nehri'ne, biyogaz tesisinden atık su deşarjı olduğu ve bu sebeple balık ölümlerinin gerçekleştiğine dair sosyal medyada çıkan haberler üzerine denetim gerçekleştirilmiştir. Nehir üzerindeki doğal setlerin su akışını bozduğu tespit edilmiştir" ifadelerini kullandı.
DOĞAYA DEĞER KATMA ÇABASI
Biyogaz tesisinin temsilcileri, tesisin atıkların toplanmasından geri dönüşüm sürecine kadar olan her aşamanın son teknolojilerle takip edildiğini belirtti. Açıklamada, "Manisa'nın büyükbaş ve küçükbaş atıklarını toplayarak, bu atıkları fermantasyon sürecinden geçiriyoruz. Hem atmosferi hem doğamızı koruyoruz, hem de elektrik üretiyoruz" denildi. Yetkililer, tesisin kapılarının her zaman açık olduğunu belirterek, vatandaşları tesisin işleyişini ve faydalarını görmeye davet etti.