Türkiye, turizm sektöründe önemli bir dönüşüm gerçekleştirme kararı aldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı, 'her şey dahil' konseptinin neden olduğu gıda israfı ve tüketim kültürüne karşı çıkarak, gastronomi, kültür ve sağlık turizmi gibi alanlara daha fazla odaklanmayı planlıyor. Türkiye Gazetesi'nde yer alan habere göre, Ankara Genç İş İnsanları Derneği (ANGİAD) üyesi Mustafa Korkutata, bu sistemin her yıl 50 milyar lira değerinde gıda israfına yol açtığını belirterek kademeli bir azaltma sürecinin başlayacağını ifade etti.
Bakanlık, turistleri otellerden çıkararak yerel restoranlara yönlendirmeyi hedefliyor. Bu sayede, hem yerel esnaf desteklenmiş olacak hem de turistlere zenginleştirilmiş bir kültürel deneyim sunulacak. Yeni model çerçevesinde, turistlerin akşamları otelden çıkarak anlaşmalı restoranlarda yemek yemeleri teşvik edilecek. Böylece, yerel esnafın iş yapması sağlanacak ve komşu Yunanistan ile fiyat rekabetinde avantaj elde edilecek.
Bu yeni politika, Türkiye'nin sıfır atık hedefleriyle de uyumlu olup, 'her şey dahil' sistemine bağlı otellerdeki gıda israfını önlemeyi amaçlıyor. Korkutata, dünya genelinde milyonlarca insanın açlık çektiğine ve bunun sağlık sorunlarına yol açtığına dikkat çekerek, Türkiye'deki otellerde tabaktan geri dönen yemeklerin yüksek oranını vurguladı. Açık büfelerde sunulan yemek çeşitliliğinin 200’den 300’e çıkarılmasının israfı artırdığını belirten Korkutata, bu otellerdeki yıllık gıda israfının 50 milyar liraya ulaştığını dile getirdi.