Türk Alfabesi Değişiyor mu? TDK Başkanı’ndan Yeni Açıklama!

Türk Dil Kurumu (TDK) Başkanı Prof. Dr. Osman Mert, Ortak Türk Alfabesi hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Mert, Türkiye'nin bu yeni alfabe sistemine geçip geçmeyeceği konusunda da kamuoyunu bilgilendirdi.

TDK BAŞKANI PROF. DR. OSMAN MERT'TEN ORTAK TÜRK ALFABESI AÇIKLAMASI: TÜRKIYE'DE DEĞIŞIKLIK OLMAYACAK

Türk Dil Kurumu (TDK) Başkanı Prof. Dr. Osman Mert, Hürriyet'e yaptığı açıklamalarda, Ortak Türk Alfabesi ve Türkiye Cumhuriyeti’nin alfabesi hakkında önemli değerlendirmelerde bulundu. Mert, Ortak Türk Alfabesi'nin bir çerçeve alfabe olduğunu ve Türkiye'nin alfabesinde herhangi bir değişiklik yapılmayacağını belirtti.

"ORTAK ALFABEDEKI 5 HARF TÜRKIYE İÇIN GEREKLI DEĞIL"

Prof. Dr. Mert, Ortak Türk Alfabesi'nin 34 harfli bir yapıya sahip olduğunu ancak bu harflerden 5’inin, Türkiye Türkçesi'nde bulunmayan sesleri ifade etmek için kullanıldığını söyledi. Bu harflerin sadece Türk lehçelerinde yer aldığını belirten Mert, "Bir dilde olmayan sesleri alfabesinde göstermek bir anlam taşımaz. Dolayısıyla, bu beş harfin Türkiye Cumhuriyeti’nin alfabesinde yer almasına gerek yoktur" dedi.

ORTAK ALFABEYE GEÇIŞ TÜRKIYE İÇIN SÖZ KONUSU DEĞIL

TDK Başkanı, Ortak Türk Alfabesi'nin tüm Türk dili konuşan halklar için bir çerçeve oluşturduğunu ve her ülkenin kendi alfabesini kullanmaya devam edeceğini vurguladı. Mert, "Türkiye Cumhuriyeti, Ortak Türk Alfabesi'ndeki 29 harfi zaten 1928'den bu yana kullanıyor ve kullanmaya devam edecek. Türkiye’de bir değişiklik olmayacak" ifadelerini kullandı.

DIĞER ÜLKELERDE DEĞIŞIKLIK OLACAK

Prof. Dr. Osman Mert, yalnızca Kazakistan, Kırgızistan ve Özbekistan’da Ortak Türk Alfabesi’nde yer alan bazı harflerin kullanılacağı bilgisini verdi. Azerbaycan’ın ise kendi alfabesini kullanmaya devam edeceğini belirtti.

"YABANCI DILLERDEKI HARFLER GIBI"

Mert, Ortak Türk Alfabesi'nde yer alan bazı harflerin, Türkiye Türkçesi'nde olmayan sesler için gerektiğinde kullanılabileceğini belirtti. Örnek olarak, İngilizce kelimelerde Türk alfabesinde bulunmayan "W" ve "Q" harflerinin kullanıldığını hatırlatarak, "Tıpkı İngilizce yazarken bizim alfabemizde olmayan W, Q işaretlerini kullandığımız gibi, bu harfler de gerektiğinde yazılarda kullanılabilir" dedi.

Sonuç olarak, Türkiye Cumhuriyeti’nin mevcut alfabesinde herhangi bir değişiklik yapılmayacak. Ortak Türk Alfabesi, sadece Türk lehçelerindeki farklılıkları göz önünde bulunduracak şekilde bir çerçeve oluşturuyor ve her ülke kendi alfabesini kullanmaya devam edecek.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.