Türk-İş Başkanından Asgari Ücret Yorumu: "25 Yıldır Böyle Bir Dönem Görmedim!"

Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, yükselen enflasyonun çalışanların alım gücünü ciddi şekilde düşürdüğünü belirterek asgari ücrete ara zam yapılması gerektiğini vurguladı. Atalay, enflasyonun kontrol altına alınması gerektiğini ifade ederek, acilen asgari ücrette düzenleme yapılmasını talep etti.

ASGARI ÜCRETE ARA ZAM YAPILMADI, ÇALIŞANLAR İSYANDA

Ekonomi yönetimi, bu yıl Temmuz ayında asgari ücrete herhangi bir ara zam yapılmadığını açıkladı. Milyonlarca ücretli çalışan, geçim şartlarının zorlaştığını öne sürerek ara zam talebinde bulunuyor. Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, "25 yıldır enflasyonun bu kadar ezdiği bir dönem görmemiştim" diyerek, iyileştirme taleplerini yineledi.

Atalay, yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

"Son yılların en zor, en sıkıntılı dönemini geçiriyoruz. 25 senedir enflasyonun bu kadar ezdiği bir dönem görmedim, yaşamadım. Enflasyonun durdurulması ve asgari ücrette iyileştirme yapılması zorunlu. Enflasyon durdurulmazsa, yapılacak iyileştirmenin etkisi bir ay bile sürmez. Ücretliler ve emekliler büyük sorun içinde. Daha önce sabit gelirlilere nefes aldıracak düzenlemeler yapılıyordu. Bu düzenlemelerin yeniden yapılmasını istiyoruz."

"TALEBIMIZ 18 BIN TL OLDU"

Atalay, asgari ücret taleplerine ilişkin şu ifadeleri kullandı:

"Asgari ücreti belirlerken şartımız 18 bin TL olması ve yılda iki kez belirlenmesiydi. Toplantıda dört asgari ücretli kardeşimiz vardı. Biz onların sözcülüğünü yaptık. 18 bin TL’nin altında asgari ücret belirlendiği ve yılda iki kez belirlenme önerisi dikkate alınmadığı için karara muhalefet şerhi koyduk. Sendika olan yerde asgari ücret olmaz."

"ASGARI ÜCRETE MUTLAKA BIR DÜZENLEME YAPILMALI"

"Asgari ücretli kardeşlerimiz kasapta, manavda, terzide yani özel sektörde çalışıyor. Sendikalı olmadığı için grev yapamıyor, hakkını arayamıyor. Biz, kanunun verdiği yetkiye dayanarak komisyonda onları temsil ediyoruz. Asgari ücretin yılda iki kez belirlenmesi kanunda yok. Ancak mevcut koşullar nedeniyle konuyu sürekli gündemde tutuyoruz. Mutlaka bir düzenleme yapılmalı. Son 25 yılda böyle bir sıkıntı görmedim. Sabit gelirlilerin en zor dönemini yaşıyoruz. İşçi, işçi emeklisi, asgari ücretlinin durumu düzeltilmeli."

"TEK İSTEĞIMIZ ADIL BIR VERGI SISTEMI"

"Bugün, çalışanların ana problemi vergiyle ilgili. Yıl başından bu yana vergi konusunu gündeme getiriyor, az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınması için mücadele veriyoruz. Bir kişi 12 ay çalışıyor, bunun 1,5 aylık geliri vergiye gidiyor, 10,5 ay maaş alıyor.

Hazine ve Maliye Bakanlığı vergi ile ilgili düzenlemeler yapacak. İşçiler lehine düzenlemelere ihtiyaç var. Türk-İş, Hak İş ve DİSK konfederasyonları olarak vergi adaletinin sağlanması konusunda ortak mücadele vereceğiz. Taleplerimiz ortak. Vergi teklifi meclise geldiğinde parti genel başkanlarıyla görüşeceğiz, il ve ilçelerde sendika şubelerimizde, işçinin olduğu her yerde kapsamlı toplantılar yapacağız. Tek isteğimiz adil bir vergi sistemi."

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.