Türk-İş: Yoksulluk sınırı 6 bin 705 lira… Birleşik Kamu İş: Gıda fiyatlarında yıllık enflasyon yüzde 36.9…

Birleşik Kamu- İş, 77 gıda maddesini esas alarak yaptığı “halkın enflasyonu” araştırmasının ekim ayı sonuçlarına göre bir önceki yıla göre harcamalarda...

Birleşik Kamu- İş, 77 gıda maddesini esas alarak yaptığı “halkın enflasyonu” araştırmasının ekim ayı sonuçlarına göre bir önceki yıla göre harcamalarda yüzde 36.9 artış yaşandığını açıkladı. Türk-İş ise Yoksulluk sınırı 6 bin 705, açlık sınırı 2 bin 58 lira, evli olmayan çocuksuz bir çalışanın ‘yaşama maliyeti’ ise aylık 2.526,14 lira olduğunu belirtti.

Birleşik Kamu- İş Ar-Ge birimi KAMUAR’ın, Ankara’daki pazar ve marketlerden fiyatlarını her ay düzenli olarak derlediği ve en fazla tüketilen 77 gıda maddesinden oluşan bir sepeti esas alarak yaptığı “halkın enflasyonu” araştırmasının ekim ayı sonuçları açıklandı. Araştırmaya göre gıda harcamalarında bir önceki yılın aynı ayına oranla (Ekim 2018) yüzde 36.9 artış yaşandı.

Gazete Duvar'ın aktardığı araştırmaya göre söz konusu sepet için harcanan miktar ekim ayında bir önceki aya göre yüzde 09,5 oranında azalırken son bir yıllık dönemde ise yüzde 36,9 oranında artış kaydetti.

ET VE BALIK HARCAMALARI YÜZDE 22.4

Türkiye’deki ailelerin gıda için harcadıkları her 100 liranın 17,9 lirasını pirinç, ekmek, bulgur, buğday unu, makarna ve şehriye gibi ürünlere harcadığını ifade eden Birleşik Kamu- İş, az tüketilmesine rağmen yüksek fiyatlı olduğu için et ve balık genel harcamaların yüzde 22,4’ünü oluşturuyor.

Süt, peynir, tereyağı ve diğer süt ürünleri ile yumurtanın gıda harcamaları içerisindeki payı ise yüzde 13,4’ü buluyor. Türkiye’de gıda için harcanan her 100 liranın 5,5 lirası tereyağı dışındaki yağlara, 10,8 lirası meyveye, 15,1 lirası sebzeye, 6,1 lirası şeker, reçel, bal gibi gıda ürünlerine, 3,1 lirası çay ve kahveye, 3,6 lirası alkolsüz içeceklere, 2,2 lirası ise diğer gıda maddelerine ayrılıyor.

SEBZE HARCAMALARI YÜZDE 17.5 YÜKSELDİ

Ekim’de, ekmek, un, bulgur, pirinç, makarna fiyatlarında bir önceki aya göre, makarna fiyatlarına bağlı olarak yüzde 0,1 oranında azalış yaşanırken, et-balık harcamalarında yüzde 0,5 oranında artış oldu. Ekim’de süt ve süt ürünleri ile yumurta harcamaları yüzde 3,1 oranında artarken, katı ve sıvı yağ fiyatlarında yüzde 2 oranında yükseliş kaydedildi. Meyve harcamalarının yüzde 12,7 oranında arttığı eylül ayında sebze harcamalarında ise bir önceki aya göre yüzde 17,5 oranında yükseliş yaşandı.

SÜT, SÜT ÜRÜNLERİ VE YUMURTA BİR YILDA YÜZZDE 33.4 ARTTI

Gıda harcamalarında bir önceki yılın aynı ayına göre (Ekim 2018) ise yüzde 36,9 oranında artış yaşandı. Son bir yılda ekmek, un, bulgur, makarna ve benzerlerinin fiyatlarında yüzde 16,2, et-balık fiyatlarında 4,3, süt ve süt ürünleri ile yumurta fiyatlarında yüzde 33,4 oranında artış kaydedildi. Bir yıl öncesine göre katı ve sıvı yağ fiyatları yüzde 15 oranında arttı. Meyve fiyatları yüzde 78,7 oranında, sebze fiyatları ise yüzde 68,2 oranında artış gösterdi. Bakliyat fiyatları yüzde 10,4 diğer gıda fiyatları ise yüzde 41,3 oranında arttı.

ASGARİ ÜCRET 2 BİN 20 LİRA TÜRK-İŞ: YOKSULLUK SINIRI 6 BİN 705, AÇLIK SINIRI 2 BİN 58 LİRA

Türk-İş, ekim ayında hesaplanan gıda enflasyonunun bir önceki aya göre yüzde 0.29 azaldığını açıkladı. Türk-İş verilerine göre, dört kişilik bir ailenin açlık sınırı 2 bin 58 lira, yoksulluk sınırı ise 6 bin 705 lira. Evli olmayan-çocuksuz bir çalışanın ‘yaşama maliyeti’ ise aylık 2.526,14 TL olarak hesaplandı.

Türk-İş yıllık mutfak enflasyon oranının yüzde 19,26 olduğunu bildirdi.

“Alın gücü azaldıkça enflasyon düşüyor” tespitinde bulunan Türk-İş’in verilerine göre sebze-meyve ortalama kilogram fiyatı mayıstaki 7.81 liradan ekimde 5.08 liraya indi.

Geçen ay 5.41 lira olarak hesaplanan ortalama sebze kilogram fiyatı bu ay 4.94 liraya geriledi. Meyve ortalama kilogram fiyatı ise bu ay 5.29 lira olurken, bu tutar geçen ay 5.85 lira olmuştu.

Türk-İş raporunda şöyle dendi:

“Mevsim sebze-meyve ürünlerinin pazarda yaygınlık kazanması mutfak harcamasına olumlu yansıdı ve bunun etkisiyle yapılması gereken harcama tutarı geriledi.”

TÜİK’in aylık enflasyon verilerini duyurma tarihinden önce açıklanan Türk-İş raporu, TÜİK enflasyon tahminlerine dair göstergelerden biri olarak değerlendiriliyor.

2018 Ekim döneminde açlık sınırı bin 919 lira, yoksulluk sınırı ise 6 bin 252 lira, bu yıl eylülde ise açlık sınırı 2 bin 65 lira, yoksulluk sınırı ise 6 bin 725 liraydı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri

92 Yıllık Şirket İflas Bayrağını Kaldırdı!
New York Borsası yükselişle kapanarak günü tamamladı
Emeklilerin Temmuz Zamı Beklentisi Karanlıklaşıyor: Eksik Zam Uyarısı Geldi!
Altın Sahipleri Dikkat! 2 Ay Sürecek Bu Olay Yarın Başlıyor! Hazırlıklı Olun!
MEB öğretmen atamaları belli oldu!: Proje okullarına başvuru tarihleri de açıklandı!