Türk-İş Konfederasyonu, ücretler üzerindeki vergi yüküne dair mevcut sorunları ve çözüm önerilerini içeren kapsamlı bir rapor hazırlayarak Cumhurbaşkanlığı Kabinesi, TBMM’deki siyasi partiler ve milletvekillerine sundu. Raporda, ücretliler için vergi yükünün daha adil bir seviyeye çekilmesi gerektiği vurgulandı.
Asgari ücretin vergiden muaf tutulmasının olumlu bir adım olduğu belirtilen raporda, ancak bunun tek başına vergi adaletsizliğini gidermekte yetersiz kaldığı ifade edildi. Ücretlilerin vergi tarifesinin yıllar içinde gerektiği gibi güncellenmediği için düşük ve orta gelirli çalışanların yüksek vergi yüküyle karşılaştığı kaydedildi. Raporda, düşük ve orta gelirli çalışanların ödeme gücüne uygun oranda vergi vermesi gerektiği belirtilirken, mevcut sistemin aksine, bu grupların daha yüksek oranlarda vergi ödemek zorunda kaldığına dikkat çekildi.
Asgari ücretin vergiden muaf olmasına rağmen, kümülatif vergi matrahına dahil edilmesiyle asgari ücretten biraz fazla kazananların hızla %20 ve %27'lik vergi dilimlerine geçiş yaptığı vurgulandı.
Raporda daha adil bir vergi sistemi için öneriler sıralandı. Ücretlilerin insanca yaşam standartlarına sahip olabilmesi için objektif ve adil bir vergi politikasına ihtiyaç olduğu belirtilerek, vergi dilimlerinin yeniden değerleme oranında güncellenmesi ve her yıl bu oran doğrultusunda arttırılması talep edildi. Buna göre; birinci dilimin asgari ücretin 14 katı, ikinci dilimin 24 katı, üçüncü dilimin 53 katı, ve dördüncü dilimin 250 katı seviyelerinde olması gerektiği ifade edildi.