Türk Kahvesinde Fiyat Artışı: Talepte Değişim ve Tüketici Tepkileri

Türk kahvesinin fiyatında yüzde 15'in üzerindeki artış, tüketicileri etkilerken, Eminönü'ndeki kuru kahvecilerin önünde uzun kuyruklar oluştu. Gram bazında tercih edilme eğilimi artarken, esnaf artan döviz kurları ve giderlerin zamları tetiklediğini belirtiyor.

Türk kahvesinin fiyatında son dönemde yaşanan yüzde 15'in üzerindeki artış, tüketiciler arasında dikkat çekiyor. Eminönü'ndeki kuru kahvecilerde uzun kuyruklar oluşurken, gram bazında alımın tercih edilmesi gözlemleniyor. Esnaf, artan döviz kurları ve giderlerin fiyatları etkilediğini ifade ederken, bazı tüketiciler fiyat artışını normal bulurken, diğerleri geleneksel lezzetin kaybolduğundan yakınıyor. Bu durum, kahve alışkanlıklarında dönüşümün bir işareti olarak görülüyor.

Geçtiğimiz ay Türk kahvesinin fiyatında yüzde 15'in üzerinde bir artış yaşandı. Kilosu 460 TL'ye yükselirken, 100 gramı 46 TL'ye satılmaya başlandı. Ancak, bu artış Türk kahvesine olan talebi etkilemedi. Eminönü'ndeki tarihi kuru kahvecinin önünde yine uzun kuyruklar oluştu.

Gıda fiyatlarındaki genel artışlar Türk kahvesini de etkiledi. Eminönü esnafı, zammın döviz kurlarındaki artış ve giderlerin yükselmesinden kaynaklandığını belirtti.

Satışların iyi olduğunu söyleyen esnaflardan Hüseyin Yavuzer, "Yaklaşık 1 ay içinde yüzde 15 zam geldi. Ancak bu zam kahve içenleri pek etkilemiyor. Türk kahvesi her zaman popüler. Zamların ardında döviz kurları ve artan giderler var. Eskiden kilo ile satılan kahve, şimdi daha çok gram olarak tercih ediliyor. Turistler de burada kahve alıyorlar" dedi.

Bir vatandaş, genel olarak hayatın pahalı olduğunu belirterek, kahve zevkinin kişisel olduğunu ve her keseye uygun olduğunu ifade etti. "Ben her sene alıyorum. Hediye olarak yarım kilo aldım, 230 TL verdim. Ama kendim için 1 kilo alırım. Kahveye yapılan zam bence çok fazla değil" dedi.

Ancak, bazı vatandaşlar fiyat artışından rahatsız. "Eskisi gibi kilo olarak alamıyoruz. 100 gram alabildim. Daha uyguna bulursam toplu satılan yerlerden almayı tercih ediyorum. Kahvenin bile tadı kaçtı derlerdi burada onu gördük. Kahvenin 40 yıl hatırı var derlerdi, insanlar artık bunu bile ağız tadıyla içemeyecek" diye konuştu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.