Türk Lirası komşu ülke paraları karşısında eridi

Dolar karşısında her gün hızla eriyen ve son bir yılda yüzde 55 değer kaybeden Türk Lirası komşu ülke para birimleri karşısında da büyük değer kaybetti.

12 yıldır savaşta olan Suriye’nin para birimi Suriye Lirası bile son bir yılda Türk lirası  karşısında yüzde 111 değer kazandı.

Türk lirasının itibarı yerlerde sürünüyor. Dolar ve Euro karşısında her geçen gün eriyen Türk Lirasının komşu ülkeler karşısında da itibarı kalmadı.

Güncel kura göre 1 Bulgar Levası 9.44 lira. AKP’nin iktidara geldiği 2002 yılında Bulgarlar Türkiye ziyaretinde 1 lira almak için yaklaşık 9.4 leva ödüyorlardı. 20 yıl sonra tam tersi 1 leva ödeyerek 9.4 lira alıyorlar.

Türk Lirası’nın günden güne eridiği son haftalarda Gürcistan Larisi de Türk Lirası karşısında zirveyi gördü. Gürcistan para birimi TL karşısında bir yılda yüzde 134 yükseldi. Son dalgalanmalarla birlikte 1 lari, 6.6 liraya eş değer oldu. Bir yıl önce 1 lari ile 2.8 lira alınabiliyordu.

TL karşısında en değerli dönemini yaşayan Irak Dinarı ise son bir yılda yüzde 113 yükseliş kaydetti.

SAVAŞTAKİ RUSYA’NIN PARA BİRİMİ RUBLE DE ZİRVE YAPTI

Bir başka çarpıcı yükseliş de Ukrayna ile savaş halindeki Rusya’nın para birimi rublede gözlendi. Mali yaptırımların hedefinde olmasına rağmen dolar karşısında da gücünü korumayı başaran ruble, TL karşısında bir yılda yüzde 158 yükseldi.

12 yıldır savaşta olan Suriye’nin para birimi Suriye Lirası son bir yılda TL karşısında yüzde 111 arttı. İran Riyali de yüzde 110 yükseldi.

Azerbaycan Manatı da bir yılda yüzde 110 yükselişle 10.9 Türk Lirası’na eş değer oldu.

Avrupa Birliği üyesi komşu Yunanistan’ı hesaba bile alamıyoruz. Bir Yunan vatandaşı Türkiye ziyaretinde 1 euroyu 18.45 liradan bozdura biliyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri

Nisan Ayında Enflasyon Yükselişte: TCMB Raporu Değerlendirmesi
Yellen, Japon Yenindeki Dalgalanmalara İlişkin Değerlendirmelerde Bulundu
Lila Halka Arz Sonuçlandı! Borsa'da Kaç Liradan İşlem Görecek?
Brent Petrolü Varil Fiyatı 83,58 Dolar Seviyesine Yükseldi
İZMİR MARŞI: Haluk Levent'ten Batman konseri açıklaması! Spekülatif dedi!