Türk Saliha'nın oğlu, Rusya'nın kaderini değiştirdi

Rus şiir dünyasında romantizmin kurucusu Jukovski, toprak ağası Afanasi Bunin’in, Türk esiri Saliha’dan olan çocuğu idi.  Rus kaynaklara göre Saliha 1770 yılında Rus-Türk savaşı sırasında Benderı kalesinde (Moldova) esir...

Rus şiir dünyasında romantizmin kurucusu Jukovski, toprak ağası Afanasi Bunin’in, Türk esiri Saliha’dan olan çocuğu idi.  Rus kaynaklara göre Saliha 1770 yılında Rus-Türk savaşı sırasında Benderı kalesinde (Moldova) esir düşmüştü.

Ria Novosti’nin yaptığı araştırmaya göre, 19. Yüzyılda Jukovski’nin sayesinde kendi öğrencisi ve geleceğin Çarı 2. Aleksandr, önemli reformlar yaparak Rusya’da köklü değişikliklerin yapılmasına neden oldu. Bunların arasında çarın 1861 yılında kölelik sisteminin kaldırılmasıyla ilgili önemli kararı da vardı.

JUKOVSKİ ÖĞRENCİSİNİN YARDIMIYLA RUSYA’YI DEĞİŞTİRDİ

Makalede, “Jukovski elbette büyük Rus evrimcisi ve kendi öğrencisinin yardımıyla Rusya’yı değiştidi. Bu muazzam bir emek'' diye bilgi verildi

Makaleye göre, Jukovski’nin öğrencisi 2.Aleksandr yıllar sonra milyonlarca Rus insanını kölelikten kırtardı. Yazıda, Jukovski’nin Rusya’da o dönem uygulanmayan bir eğitim başlattığına işaret ediliyor. Çar ailesi, oğulları Aleksandr’ın eğitim ve terbiye alması için Jukovski’ye görev verirken, şair sadece geleneksel askeri eğitim değil, aynı zamanda hukuk, ahlak ve genel eğitimin verilmesi gerektiğini söyledi. Makaleye göre, Jukovski, Aleksandr’a sekiz yaşından 20 yaşına kadar eğitim verdi. İlk işi özel kütüphanesinden seçtiği bazı eserleri geleceğin çarına okuttu. Yazıda, “Jukovski insan şahsiyetinin ergenlik yaşlarında oluşmaya başladığını ve bu süreçte ele geçen kitabın önemli olduğunu anlıyordu'' ifadeleri yer aldı.

Jukovski’nin tavsiyesiyle Aleksandr’ın ekonomik eğitimi için dönemin ekonomi uzmanlarının görevlendirildiği belirtildi. Daha sonra Jukovski, Aleksandr için 2 gezi programı hazırladı: İlk olarak birlikte Sibirya’yı gezdiler, oradaki çalışan mahkumların ve halkın hayatını gösterdi. İkinci gezi ise Avrupa turu oldu.

1838 yılında genç Aleksandr, babası Çar 1. Nikolay’ın izniyle Devlet Konseyi toplantılarına katıldı ve istişarelerde kendi görüşlerini de dile getiriyordu.

Yazıya göre, sonuç olarak Jukovski’nin eğitim ve terbiyesi sayesinde Rusya İmparatorluğu, 2. Aleksandr gibi büyük devlet adamı, reformcu ve aynı zamanda da askeri komutanına kavuştu. (Sputnik)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kültür Sanat Haberleri

Wonka mayısta Tivibu’da!
Rambo'nun yıldızı Sylvester Stallone'un saatleri satılıyor! Cehennem Melekleri 2'de saati takmıştı!
Işıklar Mahallesi'nde Baharın Müjdecisi Hıdırellez, Geleneksel Oyunlarla Kutlandı
Muğla Korolar Şenliği 2. Kez Coşkuyla Başladı
Serinin son filmi olacaktı... Hızlı ve Öfkeli bu kez üzdü!