Türk şirket fabrikasını yurt dışına taşıyor: Maliyetler yarı yarıya düşecek

Türkiye’nin en büyük havlu ihracatçılarından Bursalı Grubu, Türkmenistan’da açacağı yapınak ile maliyetlerini yarı yarıya düşürerek, küresel pazarda liderliğe oynayacak.

Bursalı Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Bursalı, ortalama 15 milyon dolara mal olan fabrikanın montaj süreçlerinin devam ettiğini ve 3-4 ay içerisinde üretime başlayacağını söyledi.

Dünya gazetesinden Kenan Sertalp'in haberine göre, küresel pazarın daraldığını ve üretim maliyetlerinin yüksek olduğunu belirten Fuat Bursalı, “Bir asgari ücretlinin bizlere maliyeti 800 dolar seviyesinde. Geçen yıl enerjiden dolayı boyahaneyi kapattık. Elektriği çok tüketen havalı tezgâhlarımız var. Onları da kapattık, kapatmak zorundaymışız da. Çünkü bizim pazarımız Avrupa ve Amerika'da işler çok durgun. Kendi krizlerini yaşıyorlar, Avrupalı temel gereksinimlerini alıyor. Örneğin havluda, ‘evde var, bir tane alalım’ diyerek talepleri azaltmaya başladılar. 40 milyon dolar seviyesinde ihracat yaparken bu yıl ihracat 10, 15 milyon dolara düştü. Çok ciddi gerileme var. Bugün düşük kapasite çalışıyoruz. Bu şartlar altında Türkiye'de büyümek çok zor. Ürettiğin malı dünya pazarına çıkıp satıyorsun. Dolayısıyla bu maliyetlerle, bu şartlarda bu işi büyük yapmamızın imkânı yok." dedi. 

Maliyetler yarı yarıya düşecek

Türkmen iş birliğiyle bu pazara girdiğini aktaran Bursalı, “Yirmi senedir Türkmenistan'dan iplik alıyoruz. Türkmenistan yılda üç yüz bin ton pamuk üreten bir ülke. Enerjisi çok ucuz, dünyanın beşinci büyük doğalgaz rezervine sahip. Bizde elektrik 20 cente çıkmış, şu anda 10 sent civarında Türkiye'de. Özbekistan'da 4 cent, Hindistan'da 6, 7 cent. Türkmenistan'da ise, bir kilovatı değil, 100 kilovatı bir cent. Dolayısıyla şu anda Özbekistan gibi bir açılırsa, kimse Türkmenistan’ı tutamaz. Elektrik ücretsiz, doğal gaz ücretsiz. İşçilik de Türkiye’ye göre ucuz.