Trabzon'un Arsin ilçesi, Türk Somonu'nun ihracat rekorları kırdığı bir merkez haline geldi. Deniz kafeslerinden başlayarak özenle yetiştirilen somonlar, dünya pazarlarında talep patlaması yaşıyor.
Trabzon'un Arsin ilçesi açıklarında bulunan kafeslerden başlayarak, Türk Somonu'nun ihracat rekorları kırması dikkat çekici. Somonlar, öncelikle yumurtaları büyümesi için baraj göllerindeki kafeslere yerleştiriliyor. Bu kafeslerde büyüyen somonlar, 100 ila 800 gram arası bir ağırlığa ulaştıklarında barajlardan alınıp denizdeki çelik kafeslere transfer ediliyor. Belirli aralıklarla beslenen somonlar, yaklaşık 2,5 kilogram ağırlığa eriştiklerinde hasat ediliyor.
Arsin ilçesindeki su ürünleri yetiştiricileri, hasat için gece teknelerle kafeslerin yanına gidiyor. Vinç ve ağlar kullanılarak somonlar teknelerdeki buz dolu su tanklarına aktarılıyor. Ardından kıyıya taşınan balıklar, işlenmek üzere kamyonlarla balık fabrikalarına sevkediliyor. Fabrikada işlemleri tamamlanan Türk Somonları, birçok ülkeye ihraç ediliyor.
İhracatçı şirket Somon Üretim Sorumlusu Ayhan Yıldırım, Türk somonuna yurt dışından yoğun talep olduğunu belirtti. Yıldırım, somonların büyütülmesinden başlayarak ihracat aşamasına kadar süreci detaylı bir şekilde açıkladı. Türk Somonu'nun yağsız ve Omega-3 oranı yüksek olmasıyla öne çıktığını vurgulayan Yıldırım, üretimlerini müşteri taleplerine göre şekillendirdiklerini dile getirdi. Özellikle Vietnam, Çin ve Rusya gibi ülkelerin Türk Somonu'na büyük ilgi gösterdiğini belirtti ve üretimlerini bu taleplere göre yönlendirdiklerini söyledi.