Türk Tabipleri Birliği: Aile Hekimine kamu kadrosu olmayacak mı?

"Yasal hakları için mahkeme yolu gösteriliyor”

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Aile Hekimliği Kolu (AHEK) kamu dışı sözleşmeli çalışanların kadroya alınması çalışmasında Kamu dışı aile hekimlerinin yine unutulduğunu belirterek “Aile Hekimine kamu kadrosu olmayacak mı?” diye sordu.

Yaklaşık 550 bin kadar sözleşmeli personelin kamuya geçiş çalışmalarının gündemde olduğu, Ancak bu çalışmada Aile Hekimlerinin unutulduğu belirtilen AHEK basın açıklamasında, bin Aile Hekiminin yok sayıldığı dile getirildi.

2005 yılında başlayan Aile Hekimliği geçiş sürecinden bugüne dek, 17 yıl boyunca eksik insan gücünü tamamlamak amacıyla yaklaşık 3 bin hemşire ve bin hekim, Aile Hekimliğinde kamu dışı çalışan olarak istihdam edildiği hatırlatıldı.

"Yasal hakları için mahkeme yolu gösteriliyor”

Aile Hekimliğinde kamu dışı çalışanların, kamudan geçen meslektaşları ile aynı görev ve sorumlulukları yerine getirdiği dile getirilen basın açıklamasında, Aile Hekimleriyle ilgili “Mevzuatta diğer kamu çalışanı olarak kabul edilmelerine ve sözleşme sorumlulukları tümüyle aynı olmasına rağmen aynı işi yapan meslektaşlarından daha düşük maaş alıyor. Yer değiştirme hakları kısıtlanıyor, emeklilik ve kıdem tazminat hakları kesintiye uğratılıyor. İşsizlik maaşı kesintisi olmasına rağmen bu haktan faydalanamıyor, sözleşme feshi durumunda işsiz kalıyor ve yasal hakları için mahkeme yolu gösteriliyor” denildi.

"Aile Hekimlerinin kadro çalışmasının dışında tutulması kabul edilemez"

Yetkili sendika ve Sağlık Bakanlığı görüşmelerinde kamu dışı çalışan hemşirelerin kadroya alınacağı söylentileri olsa da Aile Hekimleriyle ilgili bir düzenleme olmadığının anlaşıldığı dile getirilerek şöyle denildi:

“Bugüne kadar birinci basamağın yükünü çeken, çalışma haklarını alabilmek için yıllardır mahkemelerde hakkını arayan Aile Hekimlerinin kadro çalışmasının dışında tutulması kabul edilemez.

Bu sene sonuna kadar bitecek olan bu çalışmada Aile Hekimlerinin yer alması için TTB Aile Hekimliği Kolu olarak sözümüzü söylemeye, güvenceli ve eşit koşullarda çalışma hakkımızın takipçisi olacağımızı, bunun için mücadele edeceğimizi bildiriyoruz. Yıllardır süren bu haksız ve hukuk dışı düzenleme ve uygulamaların ortadan kaldırılması için mücadelemizi sürdürmeye kararlıyız.”

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.