Türkiye, 50 Yılın Ardından Kaçırılan 14 Tarihi Eseri Geri Kazandı

Türkiye, yaklaşık 50 yıl süren çabaların ardından yasa dışı yollarla yurtdışına çıkarılan 14 önemli eseri geri kazandı. Burdur'daki Boubon Antik Kenti kökenli 2 bronz heykel başı, anıtsal boyutlarda 1 bronz kadın heykeli ve diğer eserler, New York'taki törenle Türkiye'ye teslim edildi.

Türkiye, yaklaşık 50 yıl süren çabaların ardından, yasa dışı yollarla yurtdışına çıkarılan 14 arkeolojik ve etnografik eseri geri kazandı. Bu eserler arasında Burdur'daki Boubon Antik Kenti kökenli 2 bronz heykel başı, anıtsal boyutlarda 1 bronz kadın heykeli, bir mücevher parçası ve Osmanlı dönemine ait 2 hançer bulunuyor. 

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın Kaçakçılıkla Mücadele Dairesi Başkanlığı ile Manhattan Bölge Savcılığı ve Amerikan İç Güvenlik Soruşturma Birimi arasındaki iş birliği sonucu elde edilen bu eserler, New York'taki Türk Evi'nde düzenlenen bir törenle Türkiye'ye teslim edildi.

Eserler arasında, M.S. 3. yüzyıla tarihlenen sakallı bir erkek başı ve M.Ö. 1 ile M.S. 1. yüzyıllar arasına tarihlenen bir bronz heykel başı da bulunuyor. Ayrıca, Adana kökenli bir kemer, çeşitli dönemlere ait seramik eserler, Bizans ve Roma sikkeleri, Osmanlı dönemi hançerleri gibi değerli eserler de iade edildi. 

Bu eserlerin iadesi, 1960'lı yıllarda kaçak kazılarla yurtdışına çıkarılmış ve yıllar süren çalışmalar sonucunda geri getirilmiştir. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, bu süreçte özveriyle görev yapan herkese teşekkür ederek, Türkiye'nin kültürel mirasını koruma konusundaki kararlılığını vurguladı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.