Türkiye AKPM’ye rapor sunup itiraz etti

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının Avrupa Birliği üyesi ülkelere girişte çektiği yaşadığı vize sorunu, bir rapor halinde Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’ne (AKPM) sunuldu.

Rapor, AKPM Genel Kurulu’nda görüşülecek. Rapora göre 2014 yılında yüzde 4 olan Schengen vize reddi, 2020’de yüzde 12,7’ye yükseldi.

Hürriyet'ten Nuray Babacan'ın haberine göre; raporda, gereksiz ve çok fazla belge istendiği, ücretin yüksek olduğu, yüz yüze başvurma zorunluluğu gibi konulara itiraz edildi.

AKPM’de, “Schengen Bilgi Sisteminin Avrupa Konseyi Üye Devletleri Tarafından Siyasi Güdümlü Bir Yaptırım Olarak Kötüye Kullanılması” raporunun görüşmeleri geçen hafta Strazburg’da yapıldı. AKPM üyesi Adalet ve Kalkınma Partisi Milletvekili Ziya Altunyaldız’ın sunduğu rapor, komisyonda kabul edildi. Rapor, Genel Kurul’a sunularak tavsiye kararı niteliği kazanacak.

Raporda, şu görüşler yer aldı:

istenen bilgilerde ortak bir standart olmadığı belirtildi ve "Sistemdeki bilgilerin kullanımı, insan haklarını, özel ve aile hayatına saygı hakkını, seyahat özgürlüğü hakkını ihlal etmemelidir" denildi.

Ayrıca, ret oranının 3 kat arttığına dikkat çekilen açıklamada, iş insanlarının ve ticari faaliyette bulunmak isteyenlerin de ulaşım ve konaklama sunduğu halde sorun yaşadığına vurgu yapıldı. 

 

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri

ABD'li çip şirketi Nvidia, İsrailli Run:ai'yi satın alacağını duyurdu
TikTok CEO’su açıkladı: İçiniz rahat olsun, hiçbir yere gitmiyoruz
ABD Kongresi'nden TikTok kararı geldi: Satışı için 12 ay süresi var
Apple yeni iPad cihazları duyuracak: tarihler belirlendi
Navalni'yi öldüren emri Putin vermedi