Türkiye, Avrupa'da Konvansiyonel Silahlar Antlaşması'ndan Çekildi!

5 Nisan 2024 tarihli Resmi Gazete'de, Avrupa'da Konvansiyonel Silahlı Kuvvetler Hakkında Antlaşma'nın çekilme kararı yer aldı. Bu karar, Türkiye'nin antlaşmadan çekilme sürecini resmen başlattı. Detaylar için Resmi Gazete'yi inceleyebilirsiniz.

Türkiye, 1990'da Paris'te imzalanan Avrupa'da Konvansiyonel Silahlı Kuvvetler Hakkında Antlaşma'ya (AKKA) 1992'de Bakanlar Kurulu kararıyla katılmıştı. Ancak Cumhurbaşkanı kararıyla Türkiye, bu antlaşmadan çekildiğini duyurdu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanan kararda, Türkiye'nin 8 Nisan 2024 tarihinden itibaren antlaşmanın uygulanmasını durdurduğu belirtildi. Karar, AKKA'nın 19 Kasım 1990'da imzalandığını ve 1 Temmuz 1992'de Bakanlar Kurulu tarafından onaylandığını hatırlatarak alındı.

Bu kararın anlamını değerlendiren Prof. Dr. Mesut Uyar, AKKA'nın özellikle "sürpriz saldırıları önlemek ve güveni tesis etmek için" imzalandığını vurguladı. Uyar, antlaşmanın taraflara ağır silahların havadan ve karadan denetlenmesi imkânı sağladığını belirtti. Uyar, AKKA'nın başlangıç yıllarında denetlemelerin sıkı ve detaylı olduğunu ancak zamanla bu denetlemelerin zayıfladığını ifade etti. Ayrıca, Rusya'nın antlaşmayı ihlal etmeye başladığını da belirtti. Rusya'nın, antlaşmayı imzaladıktan sonra Kafkasya'da ciddi problemler yaşayarak sınırlamalara uymadığını ve 2007'den itibaren antlaşmayı askıya aldığını açıkladı.

Türkiye'nin AKKA'yı imzaladığında Suriye ve Irak sınırlarını kapsam dışında tuttuğunu hatırlatan Uyar, bu nedenle 2. Ordu'ya ülke içinde ağır silah konuşlandırması yapıldığını ve müttefik ülkelerden gelen fazla silahların bu bölgeye yerleştirildiğini belirtti.

 

 

 

 

 

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.