'Türkiye Diyanet Vakfı, öğretmen seçme konusunda yetkin mi?'

Suriye'ye yönelik saldırılar sonrası Türkiye'ye gelen Suriyelilerin yaklaşık 625 bininin çocuk olduğu belirtilirken bu çocukların eğitimine ilişkin tartışmalar Meclis gündemine geldi.CHP İstanbul Milletvekili İlhan Cihaner, Milli...

Suriye'ye yönelik saldırılar sonrası Türkiye'ye gelen Suriyelilerin yaklaşık 625 bininin çocuk olduğu belirtilirken bu çocukların eğitimine ilişkin tartışmalar Meclis gündemine geldi.

CHP İstanbul Milletvekili İlhan Cihaner, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'nın yanıtlaması talebiyle soru önergesi verdi:

"Bugün Türkiye'de GİGM’nin verilerine göre 2015-2016 yılı itibariyle temel eğitim çağındaki Suriyeli çocukların sayısı yaklaşık 625 bindir. Kamp dışında eğitim hakkına kavuşamayan Suriyeli çocukların oranı ise yüzde 74'e yakındır. Bu nedenle bu çocukların eğitimi konusunda daha yapıcı hamlelerde bulunmak şarttır. Milli Eğitim Bakanlığının sorunu çözmek için kurmuş olduğu Geçici Eğitim Merkezlerinde(GEM) Arapça eğitim verilmekte ve değiştirilmiş Suriye müfredatı uygulanmaktadır. Ayrıca SETA Vakfı'nın Şubat 2016 Raporu'nda GEM'lerde çalışan gönüllü öğretmenlerin MEB ve Türkiye Diyanet Vakfı'nın işbirliğiyle seçildiği ifade edilmektedir.  Öncelikle il müftülüklerine başvuruda bulunan gönüllü öğretmenler, daha sonra MEB ve Türkiye Diyanet Vakfı’nın (TDV) il müftülüklerince oluşturdukları komisyonlar tarafından seçilmekte olduğu belirtilmiştir.

Bu bağlamda;

1) GEM'ler hangi kentlerde ve kaç tane bulunmaktadır? Bununla ilgili kayıtlar, Milli Eğitim Bakanlığı ve ya Göç İdaresi Genel Müdürlüğü'nün internet sitesinde  neden tutulmamaktadır?

2) GEM'lerde gönüllü öğretmenlik yapan Suriyeliler hangi koşullara bağlı olarak seçilmektedir? Türkiye Diyanet Vakfı'nın öğretmen seçme konusunda ne gibi bir yetkinliği vardır, araştırılmış mıdır?

3) Değiştirilen müfredatta kapsam içerisine dahil edilen ya da edilmeyen konular nelerdir?

4)İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün 2014-2015 raporuna göre Suriyeli çocukların 2014 yılındaki bir genelgeye göre  devlet okullarına kaydolma hakları olmasına rağmen bazı okullara kabul edilmedikleri aktarılmıştır. Bunlarla ilgili herhangi bir soruşturma yürütülmüş müdür? Suriyeli çocukları okullara almayan müdür ve öğretmenler hakkında işlem başlatılmış mıdır?

5) AB'nin yapmayı planladığı 3 milyar avroluk yardımın ne kadarlık bir kısmı Suriyeli çocukların eğitimine ayrılacaktır?

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri

Baharla birlikte her yerdeler: Keneler vücutta en çok buralara yapışıyor!
Kuzey Kore, Uzun Süre Sonra İlk Kez Türklere Kapıları Açıyor: O Kişileri Ülkeye Kabul Edilecek!
Türkiye'nin İsrail'le Ticareti Durdurma Kararı Dünya Basınında Nasıl Yankılandı?
AKP'nin kanun teklifi, fahiş fiyat ve stokçuluk cezalarının 10 kat artırılmasını öngörüyor
Karamollaoğlu, genel başkanlıktan ayrılacağını duyurdu