Türkiye Ekonomisi 2021'den Beri Negatif Büyüme Tehlikesiyle Karşı Karşıya: JPMorgan Raporu

JPMorgan'ın raporuna göre, Türkiye ekonomisi 2021'in ilk çeyreğinden bu yana negatif büyüme riskiyle karşı karşıya. Ücret artışları ve kamu harcamaları ekonominin aşırı ısındığını gösteriyor. Koordineli politika sıkılaştırmasıyla negatif büyüme dönemi öngörülüyor.

JPMorgan'ın son raporuna göre, Türkiye ekonomisi 2021'in ilk çeyreğinden bu yana negatif bir döneme doğru ilerliyor. Ücret artışları ve kamu harcamaları ekonominin aşırı ısındığını gösteriyor. Önümüzdeki dönemde koordineli politika sıkılaştırmasıyla birlikte negatif büyüme riski artıyor. Ayrıca, JPMorgan 2024 GSYİH büyüme tahminini yüzde 3'e yükseltti.

JPMorgan'ın verdiği bilgiye göre, Türkiye ekonomisi 2021'in ilk çeyreğinden bu yana ilk kez negatif büyüme açığına doğru ilerliyor olabilir. Rapor, ücretlerdeki artışlar ve depremle ilgili kamu harcamalarının ekonomiyi aşırı ısınmış olarak gösterdiğini belirtiyor, bu da ekonominin yüzde 1,2'lik bir büyüme açığıyla karşı karşıya olduğunu gösteriyor.

Rapora göre, koordineli para ve maliye politikası sıkılaştırmasıyla birlikte 3. çeyrekten itibaren negatif büyüme açığı dönemi başlayabilir. Bu gelişmenin 2024'ün ikinci yarısında ve 2025'te enflasyonun düşüşü ve cari denge düzelmesini destekleyeceği ifade ediliyor.

JPMorgan ayrıca, 2024 GSYİH büyüme tahminini yüzde 2,7'den yüzde 3'e revize ettiğini duyurdu.

 

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.