Türkiye Ekonomisi İçin İki Dev Bankadan Yıl Sonu Tahminleri: Faiz ve Enflasyon Beklentileri

Dünyanın önde gelen finans kuruluşlarından Goldman Sachs ve Citi, Türkiye Merkez Bankası'nın enflasyon raporunun ardından Türkiye ekonomisi ile ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu. Her iki banka da faiz ve enflasyon beklentilerini paylaştı.

GOLDMAN SACHS VE CITI'DEN TÜRKIYE EKONOMISI ÜZERINE ÖNEMLI AÇIKLAMALAR: ENFLASYON VE FAIZ TAHMINLERI

Goldman Sachs ekonomistleri Başak Edizgil ve Clemens Grafe, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) 2023 yılı 3. enflasyon raporu sonrası yapılan değerlendirmelere dikkat çekti. Raporda, TCMB’nin 2024, 2025 ve 2026 yıl sonu enflasyon tahminlerinde herhangi bir değişiklik yapılmadığı belirtildi. Rapora göre, yıl sonunda enflasyonun yüzde 36’ya düşmesi öngörülürken, risklerin yukarı yönlü olduğu vurgulandı.

Goldman Sachs, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: "Haziran ve temmuz aylarında enflasyonda beklenmedik bir aşağı yönlü hareket gözlendi. Ekonomik aktivitedeki yavaşlama ve hanehalkının enflasyon beklentilerindeki düzelmeyle birlikte, fiyat baskılarının yılın kalanında sert bir şekilde azalmasını bekliyoruz."

CITI'DEN FAIZ TAHMINI

Citi analistleri Gültekin Işıklar ve İlker Domaç ise TCMB’nin enflasyon tahminlerinde değişiklik yapmadığını belirtti. Citi analistleri, 2025 yılında güçlü bir dezenflasyon beklediklerini ifade ederken, kasım ayına kadar faizlerde bir değişiklik yapılmayacağını öngördü. Yıl sonu için politika faizi beklentilerinin ise yüzde 45 olduğu açıklandı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, 2023 yılı 3. Enflasyon Raporu toplantısında 2024, 2025 ve 2026 yıl sonu enflasyon tahminlerinde bir değişiklik yapılmadığını duyurdu. Karahan, "Enflasyonun 2024 yılı sonunda yüzde 38’e gerileyeceğini öngörüyoruz. 2025 ve 2026 tahminlerini sırasıyla yüzde 14 ve yüzde 9 seviyesinde koruyoruz," açıklamasını yaptı. Ayrıca, para politikasındaki sıkı duruşu fiyat istikrarı sağlanana kadar kararlılıkla sürdüreceklerinin altını çizdi.

Bu açıklamalar, yatırımcılar ve piyasa analistleri için Türkiye’nin ekonomik görünümü hakkında önemli bilgiler sunuyor.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.