Erken seçim hakkında konuşan GENAR Araştırma Şirketi Başkanı İhsan Aktaş Türkiye'nin erken seçime gitmesini mümkün görmediğini belirtiyor. Bunun birkaç sebebi olduğunu belirten Aktaş, şöyle sıralıyor:
AKP'YE YAKIN ANKETÇİ SEÇMENE HAYAL SATIYOR
"Birincisi, AK Parti hükümetleri bugüne kadar vatandaştan almış olduğu yetkiyi tümüyle kullandı. İkincisi, Cumhur İttifakı şu an Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aldığı oyu koruyor. Muhalefet partilerinden radikal bir şekilde oyunu yükselten bir parti ise yok. Ayrıca farklı sebeplerden dolayı CHP'nin oyları düşüyor."
METROPOLL ARAŞTIRMA: ERKEN SEÇİM İKTİDAR İÇİN İNTİHAR GİBİDİR
MetroPoll Araştırma kurucusu Özer Sencar da erken seçim olmayacağını savunuyor. Fakat onun gerekçeleri Aktaş'tan farklı. Sencar'a göre, iktidarın erken seçime gitmesi için sonucunda galip çıkacağını görmesi lazım. Çok özel bir durum olmazsa iktidarın yakın bir dönemde erken seçime gitmeyeceğini belirtrn Sencar, "Şu anda erken seçime gitmek iktidar için intihar gibidir" diyor.
'2021'İN İKİNCİ YARISINDA ERKEN SEÇİM OLACAK'
Kamuoyu araştırmacısı İbrahim Uslu ise 2021'in ikinci yarısında bir erken seçim olacağını düşünüyor. Bu erken seçimin Cumhur İttifakı içinde yaşanacak derin fikir ayrılıklarından kaynaklanacağını belirten Uslu, "Cumhur İttifakı'nın bütünlüğünü 2023'e kadar koruması düşük bir olasılık" iddiasında.
ERKEN SEÇİM BEKLENTİSİ ANKETLERE NASIL YANSIYOR?
Baskın seçim ihtimali de tartışmaların bir başka boyutunu oluşturuyor. Özer Sencar'a göre baskın seçimde iktidar kaybeder. Ancak iktidar yine de muhalefet cephesindeki olası kutuplaşma ve ayrılıkları fırsata çevirmek için baskın seçime gidebilir. Uslu ise iktidarın sadece başka seçenek kalmaması durumunda baskın seçime gidilebileceğini ifade ediyor.
'BU TALEPLER DE ARTACAKTIR'
İbrahim Uslu, iki ay öncesine kadar vatandaşın erken seçim istemediğini ancak bugünlerde yarısından çoğunun "erken seçim olmalı" kanaatine ulaştığını ifade ediyor. "Ekonomi kötüye gittikçe bu talepler de artacaktır" diyor.