Türkiye Gazeteciler Sendikası'ndan 'sansür' yasası uyarısı: Sosyal medya cendereye alınacak, öz

Türkiye Gazeteciler Sendikası, AKP’nin ‘Dezenformasyonla Mücadele’ adıyla yayınladığı, kamuoyunda ‘sansür yasası’ olarak bilinin yasal düzenlemeye ilişkin Meclis Grup Başkanvekillerine dilekçe gönderdi.

PTT Genel Merkezi önünde bir araya gelerek basın açıklaması yapan gazeteciler, iktidara yönelik yaptıkları “Yasayı geri çekin” çağrısını yineledi.

Konuyla ilgili açıklama yapan TGS İstanbul Şube Başkanı Banu Tuna, “Dezenformasyonla mücadeleyi, değil sansürü artırmak üzere hazırlandığı anlaşılan kanun teklifinin 2022 boyunca yapılan tüm itirazlara rağmen, yasama yılı başlar başlamaz meclis gündemine geldi” dedi.

“SOSYAL MEDYA CENDEREYE ALINACAK”

Açıklamasını sürdüren eden Tuna şunları söyledi:

“Türkiye seçime giderken, ‘dezenformasyonla mücadele’ adı altında ısrarla gündeme getirilen ancak gazeteciliğe baskıdan ve medyayı cezalandırmaktan başka amacı olmayan bu teklifin geri çekilmesini istiyoruz. Basın meslek örgütlerine sorulmadan, iktidar tarafından tek taraflı hazırlanan bu yasa teklifi kabul edilirse, yalan olduğu iddia edilen bir haber nedeniyle gazeteciye üç yıl hapis cezası verilebilecek, sosyal medyada eleştirel paylaşım yapan yurttaşlar dezenformasyonla suçlanabilecek. Paylaşılan içeriğin doğru olup olmadığına ise iktidar karar verecek.

Yasa bu hâliyle geçerse hayatımızda neler değişecek, özetleyelim:

Sosyal medya cendereye alınacak, anlık mesajlaşma uygulamaları bundan sonra görüşmelere ilişkin bilgileri BTK’ya verecek.

Gazetecilerin basın kartı taşımasının hiçbir anlamı kalmayacak, çünkü dernek ve vakıf yöneticilerinin basın kartı alabilmesi için medya alanında faaliyet göstermesi yeterli olacak. Basın İlân Kurumu, gazetelere ve internet haber sitelerine hem para hem ceza veren bir kurum olarak geniş yetkilerle donatılacak. Tıpkı, televizyon ve radyolar üzerinde kılıcını sallayan RTÜK gibi yazılı ve dijital medyanın eli sopalı polisi hâline gelecek.

BTK ile BİK, basılı ve dijital medyanın yanı sıra sosyal medya ile Whatsapp gibi haberleşme uygulamalarını da çok sıkı bir denetim ve ceza tehdidi altına alacak. Kullanıcı bilgilerini vermek ya da suç işlediği öne sürülen hesaplarla ilgili işlem yapmak gibi ağır yükümlülükleri kabul etmeyen sosyal medya şirketlerinin bant genişliği yüzde 95 oranında daraltılacak, böyle olunca hepimizin her gün kullandığı bu uygulamalar çalışmayacak.”

5 SİYASİ PARTİYE GÖNDERİLDİ

Sendika, 5 siyasi partinin 14 grup başkanvekiline hitaben yazılan dilekçeyi, Mustafa Elitaş, Mahir Ünal, Bülent Turan, Muhammet Emin Akbaşoğlu, Yılmaz Tunç, Özgür Özel, Engin Atay, Engin Özkoç, Meral Danış Beştaş, Hakkı Saruhan Oluç, Erkan Akçay, Muhammed Levent Bülbül, Dursun Müsavat Dervişoğlu ve Erhan Usta’ya gönderdi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.