Türkiye genelinde altın sahiplerine yönelik şok karar!

Altın piyasasında uzman İslam Memiş, gram altının rekor kırmasının ardından yatırımcılara uyarılarda bulundu. İlerleyen aylarda bir altın türünün üretiminin yasaklanabileceğini belirterek, "Dikkatli olun" dedi.

ABD Merkez Bankası Başkanı Powell'ın dünkü açıklamalarının ardından uluslararası piyasalarda altın fiyatları rekor seviyelere yükseldi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), gün içinde 500 baz puanlık faiz artışı kararı almasına rağmen, dolar ve altın fiyatlarındaki ateşi kontrol altına aldı.Ekonomistler, ABD'nin yaz aylarında faiz indirimine gitmesiyle birlikte altın fiyatlarının yeni rekorlar kırabileceğine inanıyorlar. Ancak, altının her zaman yatırımcılar için bir "güvenli liman" olduğu fikriyle ilgili çarpıcı bir iddia ortaya atıldı.

Dikkat çeken açıklamalarıyla bilinen ve aynı zamanda bir kuyumcu dükkanı işleten ekonomist İslam Memiş, geçtiğimiz yıl alınan altın ithalatı ve üretimine yönelik kısıtlama kararlarına bir yenisinin daha ekleneceğini ifade etti.

MALİYE BAKANLIĞI ÜRETİMİNİ YASAKLAYACAK

Memiş, yakın bir gelecekte gram altının üretiminin yasaklanacağını vurguladı. Geçtiğimiz yıl başlatılan altın işlemlerine ilişkin kısıtlamaların bu yıl da devam edeceğini belirten Memiş, 2023'te çeyrek ve yarım gram altın üretiminin durdurulacağını, 2024'te ise 22 ayar gram altınlarla devam edileceğini açıkladı.

Memiş, sektör içinden aldığı duyumlar doğrultusunda, gelecek aylarda böyle bir adımın atılacağını belirtti. Ancak, bu hamlenin oldukça yanlış olduğunu ifade ederek, yetkililerin bu karardan vazgeçmesi gerektiğini söyledi.

22 AYARLIK ALTINLARI KAPSAYACAK

Memiş, bu tür kısıtlamaların birikim alışkanlıklarını değiştireceğini vurgulayarak, düşük bütçeli vatandaşların birikimlerini gram altın alarak yaptığını belirtti. Eğer bu kişiler piyasada bulunan gram altınlara erişimini kaybederse, birikimlerini piyasaya geri sürmelerinin enflasyonu artırabileceğini dile getirdi.

Memiş, bütçesi sınırlı olan vatandaşlar için önemli bir birikim aracı olan gram altının, geçtiğimiz hafta yaşanan sert hareketlerin ardından rekor seviyelere ulaştığını ifade ederken, yetkililerin bu konuda vatandaşa destek olmasını umduklarını dile getirdi.

Memiş, başlangıçta bu yasağın yalnızca 22 ayar gram altınlar için geçerli olacağını belirtirken, ilerleyen zamanlarda bu kısıtlamanın 24 ayar için de geçerli olabileceği uyarısında bulundu.

Bu adımın atılması durumunda, elinde altın bulunan vatandaşlar satış yapabilecek olsa da, kesme altına uygulanan sınırlamaya benzer bir kısıtlama gram altın için de geçerli olacak. Bu durumda birçok kuyumcu, 22 ayar gram altınları kabul etmeyecek ve piyasada yaşanan satış talebi beklentileri azaltacak.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri

9 Mayıs 2024 akaryakıt fiyatları
9 Mayıs 2024 Güncel Altın Fiyatları
9 Mayıs 2024 Dolar - Euro Fiyatları
Bill Gates'in destek verdiği teknoloji şirketi iflas bayrağını çekti!
Türkiye'nin Sağlık Sektöründe Faaliyet Gösteren Dev Şirketi İflas Etti!