Türkiye kırmızı ve beyaz et tüketiminde Avrupa sonuncusu oldu

Türkiye'de yüzde 50'yi aşan resmi enflasyon, Türk lirasının değer kaybetmesi ve beraberinde gelen zamlar yaşamı etkilerken Avrupa Birliği İstatistik Ofisi (Eurostat) Türkiye'de asgari ücretin satın alma gücünü yeniden hesaplama kararı aldı.

TÜRKIYE'DE ENFLASYON VE ASGARI ÜCRETIN SATIN ALMA GÜCÜ

Türkiye'de resmi enflasyon oranının yüzde 50'yi aşması, Türk lirasının değer kaybetmesi ve artan zamlar, yaşam maliyetlerini ciddi şekilde etkiledi. Avrupa Birliği İstatistik Ofisi (Eurostat), Türkiye'de asgari ücretin satın alma gücünü yeniden hesaplama kararı aldı.

Etli Yemek Tüketimi ve Satın Alma Gücü

Eurostat'ın 2020 yılı verilerine göre, Türkiye'de "iki günde bir etli yemek, tavuk veya balık yemeye gücü yetmeyenler" sıralamasında yüzde 37,3 ile zirvede yer aldı. Bu oran, Avrupa Birliği (AB) ortalamasının (%8,6) çok üzerinde.

Eurostat'ın "doğru dürüst yemek" başlığıyla duyurduğu 2020 yılı verileri, "iki günde bir etli yemek, tavuk, balık veya muadili vejetaryen yemek yemeye maddi imkanı olmayanları" gösteriyor. Buna göre 36 Avrupa ülkesi içinde Türkiye, halkının yüzde 37,3'ünün bu imkana sahip olmadığı bir ülke olarak ilk sırada yer alıyor.

Türkiye'yi takip eden ülkeler ve oranları şöyle:

  • Kuzey Makedonya: %36,8
  • Arnavutluk: %34,3
  • Bulgaristan: %25,9

Avrupa'nın Büyük Ekonomilerinde Durum

Avrupa'nın en büyük ekonomisi Almanya'da, "iki günde bir etli yemek, tavuk veya balık yemeye gücü yetmeyenler" oranı yüzde 15,1 ile listede 5. sırada yer alıyor.

Bu oranın en düşük olduğu ülkeler ise:

  • Kıbrıs: %1,1
  • İrlanda: %1,5
  • İsviçre: %1,8

Diğer bazı ülkelerdeki oranlar:

  • Yunanistan: %12,4
  • İtalya: %9,9
  • İspanya: %5,4
  • İngiltere: %4,8
  • Hollanda: %2

Yoksulluk İçinde Yaşayanlar

Euronews'in haberine göre, Türkiye'de yoksulluk riskinde yaşayanların yüzde 63'ü "iki günde bir etli yemek, tavuk veya balık yemeye gücü yetmeyenler" arasında. Bu alanda Türkiye, Kuzey Makedonya ve Arnavutluk'un ardından üçüncü sırada yer alıyor. AB ortalaması ise yüzde 22.

Bu oran en düşük Kıbrıs ve İrlanda'da (%4). Yunanistan'da %46, Almanya'da %31, Fransa'da ise %20.

Yoksulluk ve Sosyal Dışlanma Riski

Türkiye'de sosyal yardım alan hane sayısı son bir yılda iki katına çıktı. Cumhurbaşkanlığı'nın verilerine göre, 2019 yılında 3,28 milyon kişi sosyal yardımlardan faydalanırken, bu sayı 2020'de 6,63 milyona yükseldi.

Eurostat'ın verilerine göre, 2015-2019 arasında Avrupa'da yoksulluk ve sosyal dışlanma riskinin en fazla arttığı ülke Türkiye oldu. Türkiye, yüzde 33 oranıyla yoksulluk ve sosyal dışlanma riskinde 6. sırada yer alıyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.