Türkiye, Mavi Dil Hastalığına Karşı İthalatı Durdurdu!

Avrupa'da mavi dil hastalığı görüldü, Türkiye tedbiren büyükbaş hayvan ithalatını durdurdu. Uzmanlar, Polonya ve Macaristan'da yoğun test süreçleri uygulandığını belirterek, üreticilere biyogüvenlik önlemlerini artırmaları gerektiğini vurguladı. Türkiye'de henüz resmi vaka bulunmamakta.

Son haftalarda Avrupa'da büyükbaş hayvanlarda mavi dil hastalığına dair artış gözlemlenmesi üzerine Türkiye, tedbir amacıyla hayvan ithalatını durdurma kararı aldı. Uzmanlar, Polonya ve Macaristan'daki hayvanların durumunun henüz sağlam olduğunu, ancak bu ülkelerin de yoğun test süreçleri geçirdiğini belirtiyor.

HASTALIKTA HIZLI YAYILIM

Son bir ay içerisinde Hollanda, Danimarka, Almanya ve İtalya gibi ülkelerde mavi dil hastalığının yayılması üzerine, bu ülkeler hayvan ihracatlarını yasaklama yoluna gitti. Damızlık hayvan yetiştiricisi Tarkan Gani, "Bu ülkeler artık hayvanları dışarıya göndermiyor. Sadece Macaristan ve Polonya'da vaka yok, fakat Türkiye bu durumu göz önünde bulundurarak buraya olan ithalatı da kapatmış durumda," dedi.

TÜRKİYE'DE RESMİ VAKA YOK

Gani, Türkiye'de henüz resmi bir vaka bulunmadığını ve sağlık şartlarının oldukça katı olduğunu vurguladı. "Türkiye, hayvan ithalatında çok ağır sağlık şartnamesi kullanıyor. Hayvanlar çeşitli testlere tabi tutulduktan sonra ülkeye alınıyor. Olumsuz bir durum tespit edilirse hayvanlar kesime sevk ediliyor," şeklinde bilgi verdi.

BİYOGÜVENLİK ÖNLEMLERİ ARTIRILMALI

Mavi dil hastalığının hayvanlarda yüksek ateş ve yavru kaybına neden olduğuna dikkat çeken Gani, "Bu hastalığın ekonomimize ciddi zararlar verebilir. Bu nedenle devletimizin aldığı tedbirler son derece doğru. Çiftliklerde biyogüvenlik önlemlerini artırmalıyız. Sönmüş kireç gibi basit yöntemler kullanılabilir. Dışarıdan misafir kabul etmemeliyiz," ifadelerini kullandı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.