Türkiye o sözleşmeyi imzaladı: Hayatımızdan çıkıyor

Türkiye, Birleşmiş Milletlerin (BM) hazırladığı Minamata Sözeşmesini imzaladı. Sözleşme kapsamında, cıva üretimine ve kullanımına ciddi sınırlamalar getirilecek.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Dışişleri Komisyonu, Birleşmiş Milletlerin (BM) Minamata Sözleşmesini kabul etti. Sözleşme kapsamında çevreye ve insana zarar veren cıvanın kullanımı ve üretimi büyük oranda sınırlandırılıyor. Bunda sonra maden çıkarma, çocuk oyuncakları gibi birçok alanda cıva kullanılamayacak.

Öte yandan; termik santraller ve büyük endüstri kuruluşları da cıva salınımını kontrol altına alacak tedbirleri uygulamak zorunda kalacak.

Sözleşmede neler var?

Sabah'tan Zübeyde Yalçın'ın haberine göre; BM Çevre Programı (UNEP) liderliğinde hazırlanan sözleşme kapsamında Türkiye'nin de aralarında bulunduğu taraf ülkelerin atması gereken adımlar şöyle:

  • İnsan ve çevre sağlığına zarar veren bazı cıva içeren ürünlerin üretim, ithalat ve ihracatını yasaklanacak. Bunlara ilişkin atık ve stokların etkin bir şekilde bertaraf edilecek.
  • Bazı ölçüm cihazlarının alternatifi olmadığı için cıva kullanımı sürecek. Dini veya geleneksel uygulamalarda cıva kullanımı ve cıvalı koruyucu içeren aşılar da sınırlama kapsamı dışında tutuldu.
  • Kömür yakıtlı enerji santralleri ve endüstriyel buhar kazanlarından çinko ve altın gibi demir dışı metal endüstrisinde kullanılan bazı türden tasfiyelere kadar birçok büyük endüstriyel tesisten kaynaklanan cıva emisyon ve salınımı kontrol altına alınacak. Cıva emisyonlarını azaltılacak, mümkünse tamamen ortadan kaldırılacak.
  • Küçük ölçekli altın madenciliğinde kullanılan cıva miktarı ve salınımı azaltılacak.
  • Sözleşmenin yürürlüğe girmesinden itibaren 3 yıl içerisinde ülkelere bu uygulamalardaki cıva kullanımını azaltmak üzere ulusal plan hazırlama zorunluluğu da getiriliyor. Bu planlar içerisinde, halkın bilinçlendirilmesi ve cıvasız alternatiflere ilişkin bilgiler de yer alıyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri

Çocuklarda grip ve alerjiyi birbirine karıştırmayın
Organ Nakli Kişilik Değişikliklerine Yol Açabilir
Sağlıklı ve Lezzetli Bir Birliktelik: Kemik Sulu Yeşil Mercimek Çorbası!
Siz De Sürekli "Her Yerim Ağrıyor, Kolum Kalkmıyor" Diyenlerden Misiniz? Çareniz Bu Haberde!
Yaz aylarında cildinizi korumayı unutmayın