Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve DİSK-AR tarafından açıklanan son işsizlik verileri, Türkiye'nin işgücü piyasasında önemli değişiklikler olduğunu gösteriyor. Temmuz 2019’da yüzde 13,9 olan dar tanımlı işsizlik oranı, Temmuz 2024 itibarıyla yüzde 8,8’e düştü. Ancak geniş tanımlı işsizlik oranı yüzde 26,5 seviyesine ulaştı, bu da işgücü piyasasındaki derin sorunları ve istihdam sorunlarını ortaya koyuyor.
Geniş tanımlı işsizlik, iş arayan ama hemen işe başlamaya hazır olmayan kişileri de içerdiği için, Temmuz 2024 itibarıyla geniş tanımlı işsiz sayısı 10 milyon 700 bine ulaştı. Bu sayı, Covid-19 pandemisi etkisiyle önemli bir artış gösterdi ve geniş tanımlı işsizlik oranı yüzde 7,2 yükseldi.
Son bir yılda geniş tanımlı işsiz sayısının 1 milyon 977 bin arttığı belirtiliyor. Bu durum, işgücü piyasasında geniş bir artış ve iş arayan büyük bir nüfusun olduğunu gösteriyor. Geniş tanımlı işsizlik oranı, Avrupa Birliği ortalamasının iki katından, ABD ortalamasının ise 3,4 katından fazla.
Cinsiyet bazında ise Temmuz 2024 itibarıyla dar tanımlı işsizlik oranı erkeklerde yüzde 7, kadınlarda ise yüzde 12,4 olarak belirlendi. Geniş tanımlı işsizlik oranı erkeklerde yüzde 21,1, kadınlarda ise yüzde 35,7 olarak gerçekleşti. Geniş tanımlı kadın işsizliği ile erkek işsizliği arasındaki fark ise 14,6 puan olarak kaydedildi.