Türkiye Otomotiv Üretiminde Ağustos Şoku: Üretim ve İhracat Rakamlarında Büyük Düşüş!

Türkiye otomotiv üretimi Ağustos ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 26,7 oranında azalarak 53 bin 502 adede düştü. Otomobil üretimindeki düşüş ise yüzde 40,4 ile daha belirgin. İhracatta da daralma yaşanıyor.

Türkiye otomotiv sektörü, Ağustos ayında üretim ve ihracat rakamlarında ciddi düşüşlerle karşı karşıya kaldı. Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) tarafından açıklanan verilere göre, Ağustos ayında toplam otomotiv üretimi bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 26,7 oranında azalarak 53 bin 502 adede düştü. Bu dönemde otomobil üretimi ise yüzde 40,4 oranında daha sert bir düşüş göstererek 29 bin 398 adede geriledi.

Sektördeki bu daralma, talep soğuması ve arz tarafında yaşanan aşağı yönlü ivme ile ilişkilendiriliyor. Ağustos ayında otomotiv ihracatında da benzer bir daralma gözlemlendi. Otomobil ihracatı, adet bazında yüzde 37,3 oranında azalırken, 31 bin 522 adede düştü. Tutar bazında ise otomobil ihracatı yüzde 32,4 oranında gerileyerek 630,7 milyon dolar olarak kaydedildi. Aynı dönemde toplam otomotiv ihracatı, adet bazında yüzde 17,3, tutar bazında ise daha sınırlı bir düşüş yaşadı.

2024 yılı Ocak-Ağustos döneminde, toplam otomotiv üretimi bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 7 oranında azalarak 877 bin 152 adet, otomobil üretimi ise yüzde 5 oranında azalarak 571 bin 575 adet oldu. Bu dönemde otomotiv ihracatı adet bazında yüzde 3, otomobil ihracatı ise aynı oranlarda geriledi. Tutar bazında ise, toplam otomotiv ihracatı 23,3 milyar dolar olarak gerçekleşirken, otomobil ihracatı 6,8 milyar dolar, euro bazında ise 6,2 milyar dolar seviyelerinde kaldı.

Bu veriler, Türkiye otomotiv sektörünün karşı karşıya olduğu zorlukları ve sektördeki daralmanın boyutlarını bir kez daha gözler önüne seriyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.