Türkiye solunu birleştiren devrimci önder Teslim Töre, son yolculuğuna uğurlandı

İsviçre'de hayatını kaybeden devrimci hareketin öncü isimlerinden Teslim Töre, Karacaahmet Mezarlığı'nda son yolculuğuna uğurlandı.

İsviçre'de hayatını kaybeden devrimci hareketin öncü isimlerinden Teslim Töre, Karacaahmet Mezarlığı'nda son yolculuğuna uğurlandı.

68 Kuşağı devrimci hareketin önemli isimlerinden Deniz Gezmiş ve arkadaşlarıyla birlikte THKO (Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu), sonrasında THKO / Mücadele Birliği ve TKEP (Türkiye Komünist Emek Partisi) kurucularından Teslim Töre, Karacaahmet Mezarlığı'nda son yolculuğuna uğurlandı.

Siyasi mülteci olarak yaşadığı İsviçre'nin Bern kentinde hayatını kaybeden Töre, Karacaahmet Sultan Cemevi’nde yapılacak anma töreninin ardından Karacaahmet Mezarlığı’nda Sinan Cemgil‘in yakınında toprağa verildi. Töre'nin cenaze törenine, ailesi, sevenleri, dava arkadaşları, sanatçılar, HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, ÖDP Başkanlar Kurulu üyesi Alper Taş, Türkiye İşçi Partisi Genel Başkanı Erkan Baş,demokratik kitle örgütlerinin Başkan ve temsilcileri ve TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ katıldı.

'BABAM BİR GÜN HUZURLA UYUYACAK'

Cemevi önünde Töre’nin anısına yapılan saygı duruşunda “Fabrikalar, tarlalar, siyasi iktidar her şey emeğin olacak” sloganları atılırken, yapılan konuşmada, kızı ve aynı zamanda yoldaşı olan Muazzez Töre, “Babam bir gün demokrasisinin inşa edildiği topraklarda huzurla uyuyacak” dedi.

Töre'nin mezarına Deniz Gezmiş'in mezarından getirilen bir avuç toprak bırakıldı.

68 KUŞAĞININ ÖNCÜ İSİMLERİNDENDİ

Teslim Töre, Malatya- Akçadağ ilçesinin Gölpınar köyünde 1939 yılında doğdu. 1963’de Türkiye İşçi Partisi’ne(TİP) üye oldu. 1965’de Akçadağ İlçe Başkanlığına seçildi. Aynı sürede, Malatya da “Haşhaş” adlı bir gazete çıkararak başyazarlığını yaptı. Yazmış olduğu yazılardan dolayı yargılandı. 1969’da yayınlanmış bir bildiriden dolayı, altında imzası bulunan 6 arkadaşı ile birlikte tutuklanıp, Malatya Cezaevine kondu. 3 ay sonra yapılan ilk duruşmasında tahliye oldu. Aynı yıl yapılan milletvekili seçimlerinde, Malatya’da “bağımsız sosyalist” milletvekili adayı oldu. 1967’de TİP Malatya İl başkanlığını yaptı.

Daha sonra THKO’ya katıldı ve bu örgütün Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan, Sinan Cemgil, Yusuf Arslan, Cihan Alptekin gibi isimleriyle birlikte lider kadrosu içinde yer aldı.

Töre, 12 Mart 1971 darbesinden sonra Nurhak’da Sinan Cemgillerin katledilmesinin ardından Suriye’ye geçti. Şam’da Filistin Kurtuluş Örgütü ile (FKÖ) ilişki kurdu. Filistin hareketine destek verdi.

Töre, arkadaşlarıyla birlikte THKO/MB adında bir örgüt kurdu. Daha sonra Türkiye’ye döndü ve 1975-1976 yıllarında “Emeğin Birliği” adlı dergiyi çıkardı ve bu isimle anılan grubun liderliğini yaptı. Sol örgütlerin silahlandırılmasını sağlamakla suçlandı. Daha sonra Emeğin Birliği grubundan arkadaşlarıyla 1 Mayıs 1980’de düzenlenen kongre ile illegal Türkiye Komünist Emek Partsi’ni (TKEP) kurdu. Bu partinin Genel Sekreterliğini yaptı.

12 Eylül darbesinden sonra “vur emriyle” arandı ve tekrar yurt dışına çıktı. 1982’de 8 Sosyalist örgütün içinde yer aldığı Faşizme Karşı Birleşik Direniş Cephesi (FKBDC)’nin kuruluşunda yer aldı. Bu cephenin yönetiminde bulundu.

Ağustos 1988’de tekrar Türkiye’ye döndü. 1993’de İstanbul da yakalandı ve cezaevine kondu. 11 Eylül 2001’de tahliye oldu. Cezaevinde Birleşik Sosyalist Parti’nin (BSP) kuruluşunda, kurucu üye olarak yer aldı. BSP’ nin Halkın Demokrasi Partisi (HADEP) ile 1994’de ittifak yaparak oluşturmuş olduğu seçim platformunun milletvekili adayı olarak Gaziantep’de seçime katıldı. Töre cezaevinde ,1996’da kurulan Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) nin kurucu üyesi oldu.

Cezaevinden tahliye olduktan sonra, politikaya kurucu üyesi olduğu ÖDP ile devam etti. 2002’ de yapılan parti kongresinde ÖDP’nin Parti Meclisi Üyeliğine seçildi. Töre’ye 2004 tarihli duruşmada 22 yıl hapis cezası verildi, iyi halinden dolayı cezası 18 yıla indirildi. Karar savcı tarafından temyiz edildi. Töre, 2003 tarihinde İsviçre’ye gelerek iltica talebinde bulundu. Bu tarihten itibaren yurt dışında yaşıyordu.

Çok sayıda makale ve kitap kaleme alan Töre, “Deniz Gezmiş 1968 ve THKO Anılarını” da yayınlamıştı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.