Türkiye Uzay Ajansı duyurdu; Son 13 yılın en parlak kuyruklu yıldızı görülecek

Türkiye Uzay Ajansı, son 13 yılın en parlak kuyruklu yıldızı C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS)ın 11-12 Ekim'de gözlemlenebileceğini duyurdu.

Türkiye Uzay Ajansı (TUA), son 13 yılın en parlak kuyruklu yıldızı olarak tanımlanan C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS) kuyruklu yıldızının 11-12 Ekim tarihlerinde gökyüzünde gözlemlenebileceğini duyurdu. TUA, bu dönemde Tsuchinshan-ATLAS’ın gökyüzünde büyük bir gösteri yapacağını belirtti.

Açıklamada yer alan bilgilere göre, Tsuchinshan-ATLAS, 2 Ekim’de 0,4 kadir parlaklığa ulaşarak, 2020 yazında gözlemlenen ünlü C/2020 F3 (NEOWISE) kuyruklu yıldızını geride bıraktı. Ayrıca, bu kuyruklu yıldızın en yüksek parlaklığa ulaşmadığı da vurgulandı. 11 Ekim’den itibaren, bu muhteşem kuyruklu yıldız, Kuzey Yarımküre’den çıplak gözle görülebilecek. Ne kadar parlak olacağını o gün deneyimleme fırsatı bulacağız.

12 Ekim civarında, kuyruklu yıldız, dünyaya 0,47 Astronomik Birim (AB) mesafeden en yakın geçişini yapacak ve gözle görülebilecek en yüksek parlaklığa ulaşacak. Tsuchinshan-ATLAS, yalnızca parlaklığıyla değil, aynı zamanda 21 derece uzunluğundaki etkileyici kuyruğuyla da dikkat çekiyor. Bu uzunluk, dolunayın çapının ortalama 42 katına denk geliyor. Güneş’e yakın geçişi sırasında, ısınarak toz ve buzdan oluşan etkileyici kuyruğunu oluşturdu. Bu özellikleriyle, tarihteki en etkileyici kuyruklu yıldızlardan biri olmaya aday.

Diken’de yer alan habere göre, Tsuchinshan-ATLAS ilk kez 9 Ocak 2023’te Çin’deki Zijinshan Gözlemevi tarafından keşfedildi.

TÜBİTAK’ın aktardığına göre, yıldızların parlaklığını ifade etmek için ‘kadir’ birimi kullanılıyor. Ölçülen değer arttıkça, kadir değeri azalıyor. Örneğin, gökyüzünün en parlak yıldızı Akyıldız -1,5, Venüs en parlak durumundayken -4,4, dolunay -12,5 ve Güneş ise -27,7 kadir parlaklıkta bulunmaktadır.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.