Türkiye, Yüksek İnternet Fiyatlarıyla Düşük Hız Sorununu Yaşıyor: Dünyada kaçıncı sıradayız?

Türkiye’de internet zamları yüzde 300’lere ulaştı, ancak alınan hizmet bu bedeli karşılamıyor. Hız sıralamasında 161 ülke arasında 106. sırada yer alan Türkiye, sabit geniş bantta 42.90 Mbps ile dünya ortalaması olan 85 Mbps’nin yarısı kadar.

Türkiye’de internet hizmetine yapılan zamlar, yüzde 300’leri bulurken, alınan hizmetin kalitesi bu ödenen bedeli karşılamaktan uzak. Ülke, dünya genelinde ortalama 85 Mbps olan internet hızının neredeyse yarısına sahipken, mobil internet hızında da 111 ülke arasında 46.37 Mbps ile 58. sırada yer alıyor.

Sözcü'de yer alan habere göre, Türkiye, günümüzde web çağını yaşarken, dünyanın en yavaş internetine sahip ve bunun yanı sıra maliyetleri yüksek ülkelerden biri konumunda. İnternet hızı sıralamasında 161 ülke arasında 106. sırada bulunan Türkiye’de, aylık 100 megabit (Mbps) internet hizmeti için ortalama 483 lira ödendiği belirtildi. Speedtest Küresel Endeksi verilerine göre, sabit geniş bant hızında Türkiye’nin ortalaması 42.90 Mbps; bu hız, Venezuela, Güney Afrika ve Bangladeş gibi ülkelerin arkasında kalarak 161 ülke arasında 106. sırada kendine yer buluyor.

AFRİKA'NIN GERİSİNDE KALIYORUZ


Dünya genelinde ortalama 85 Mbps olan web hızının sadece yarısı kadar hıza sahip olan Türkiye, mobil internet hızında da 111 ülke arasında 46.37 Mbps ile 58. sırada yer alıyor. Mobil internet hızında Güney Afrika, Arnavutluk, Surinam ve Moldova gibi ülkelerin gerisinde kalan Türkiye, GSM operatörlerinin sağladığı bu hizmeti de pahalıya kullanıyor. Son dönemde sabit geniş bant ve mobil internet hizmetlerine yapılan zamlar, vatandaşların düşük hızdaki interneti daha yüksek fiyatlarla satın almak zorunda kalmasına neden oluyor. Picodi Türkiye’nin verilerine göre, Türkiye’de 100 Mbps internetin ortalama aylık ücreti 12.7 Euro’yu, güncel kurla 483 lirayı buluyor. Dünyada en pahalı internet hizmetinin bulunduğu ülke ise aylık 100 Mbps kullanım için 75.1 Euro ödenen Norveç. Norveç, yüksek gelir düzeyi ile Türkiye’nin internet hızını ortalama 3 katına çıkarıyor.

EN HIZLI İNTERNET BİRLEŞİK ARAP EMİRLİKLERİ'NDE


Speedtest Küresel Endeksi verilerine göre, dünya genelinde ortalama internet hızı 85 Mbps olarak ölçüldü. Sabit geniş bant internet hızının en yüksek olduğu ülke, 297.62 Mbps ile Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) olurken, en düşük hız 3.53 Mbps ile Türkmenistan’da kaydedildi. Mobil internet hızında da zirveyi yine 398.51 Mbps ile BAE alıyor; en düşük hız ise 7.91 Mbps ile Yemen’e ait.

TÜRK TELEKOM CEO’SU "SUDAN UCUZ" DEMİŞTİ


Operatörlerin tarifelerine yaptığı zamlar büyük tepki çekti. Türk Telekom CEO’su Ümit Önal’ın "İnternet, damacana sudan ucuz" açıklaması tartışmalara yol açtı. Ancak veriler, iletişim harcamalarının damacana suyu fiyatını iki katına çıkardığını gösteriyor. Önal, 4 kişilik bir ailenin ortalama damacana su harcamasının bir ayda 600 ile 800 TL arasında olduğunu belirterek, "Operatör tarifeleri sudan ucuz dersek, yanlış olmaz" demişti. Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği’nin verilerine göre, 2023 yılında 1 sabit hat, 1 ev interneti ve 4 mobil abonelik üzerinden 4 kişilik bir ailenin aylık iletişim maliyeti 745 liraya çıkıyor. En çok kullanılan tarifelere göre, 4 kişilik bir ailenin aylık iletişim harcaması 2.350 TL’ye, yıllık maliyeti ise 28 bin 200 TL’ye ulaşıyor. Veriler, iletişim maliyetinin 2023’e göre yüzde 215 arttığını, aynı dönemde damacana su fiyatlarının ise yüzde 106 artışla 48.5 TL’den 100 TL’ye çıktığını gösteriyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.