Türkiye'de 5000 yıllık yeraltı şehri bulundu! Antik kentin açılışına ziyaretçi akını bekleniyor

Midyat ilçesinde yapılan kazı çalışmaları, 5000 yaşında olduğu tahmin edilen devasa bir yer altı şehrini gün yüzüne çıkardı. Bu antik şehir, içinde ibadethane, su kuyuları, barınma alanları ve daha birçok yapıya ev sahipliği yapıyor.

Midyat ilçesinde yapılan kazı çalışmaları, şaşırtıcı bir keşfe yol açtı. İlçenin altında uzanan ve 5000 yaşında olduğu tahmin edilen devasa bir yer altı şehri gün yüzüne çıkarıldı. Bu antik şehir, Kapadokya'nın mistik atmosferini anımsatıyor.

TARİHÎ ZENGİNLİKLERLE DOLU BİR KEŞİF: MİDYAT'IN YER ALTI ŞEHRİ

Midyat'ın derinliklerinde yer alan bu antik şehir, ibadethanelerden su kuyularına, barınaklardan işliklere kadar geniş bir alana yayılan zenginlikler sunuyor. Dehlizlerle birbirine bağlanan farklı mekanlar, ziyaretçilere tarihî bir yolculuk vaat ediyor.

TURİZME AÇILMA SÜRECİ VE RESTORASYON ÇALIŞMALARI

Yer altı şehri, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Mardin Müzesi ve Midyat Belediyesi işbirliğiyle yapılan titiz çalışmalar sonucunda turizme kazandırılma aşamasına geldi. Restorasyon ve ziyaretçi merkezi projeleri onaylandı ve yakın bir zamanda ziyaretçilere açılması planlanıyor.

Midyat Belediye Başkanı Veysi Şahin, ilçenin tarihi ve kültürel dokusunu vurgulayarak, yer altı şehrini ortaya çıkarma çalışmalarının sürdüğünü belirtti. Turizm potansiyelinin yüksek olduğunu dile getiren Şahin, ilçenin 2 milyon turiste ev sahipliği yapma hedefini paylaştı.

MİDYAT'IN ANTİK GİZEMİ

Yer altı şehrinin kazı başkanı Gani Tarkan, çalışmaların dördüncü sezonunda olduklarını ve antik şehrin büyüklüğünü ortaya çıkarmak için çaba harcadıklarını ifade etti. Kazılar sonucunda Tunç Çağı'ndan Orta Çağ'a kadar uzanan zengin bir tarihî mirasın gün yüzüne çıktığını belirtti.

​​​​​​​

Yer altı şehri, yaklaşık 40 hektarlık bir alana yayılıyor ve bugüne kadar sadece küçük bir kısmı ortaya çıkarıldı. Ancak turistlerin ilgisini çekecek birçok yapı ve buluntu keşfedildi. Yer altı şehri tamamlandığında, ziyaretçilere benzersiz bir deneyim sunacak.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kültür Sanat Haberleri

Mona Lisa'nın Gizemi Çözüldü: Arka Planın Gerçek Yeri Belirlendi!
Sertab Erener'den Eurovision Sahnesinde Unutulmaz Performans
Sertab Erener, 21 Yıl Sonra Eurovision Sahnesinde: "Everyway That I Can" Şarkısıyla Geri Döndü!
İngiliz rock grubu Wishbone Ash, İstanbul'da konser verecek!
Tarih teknolojiyle buluştu: Binlerce yıllık 2 bin tablet, yapay zekayla okundu!