Takı Üreticileri ve İhracatçıları Derneği (TÜİD) Başkanı Mustafa Kamar, 2023'te devreye alınan yeni düzenlemeler ile Türkiye'deki altının, uluslararası piyasa fiyatlarından 3-4 bin dolar daha pahalıya mal edildiğini vurguladı. Kamar, bunun sonucunda kaçakçılığın yeniden artmaya başladığını, 35 yıl sonra bu alanda ciddi bir artış yaşandığını belirtti. Kamar, "Esrar, sigara, benzin ve silah kaçakçılığı yerine, kilogram başına 5 bin dolar kazandıran altına yöneldiler" diyerek, kaçak altın ticaretine dikkat çekti.
BULGARİSTAN'DAN ALTIN KAÇAKÇILIĞI
Kamar, Bulgaristan’dan alınan altının Türkiye'ye getirildikten sonra Kapalıçarşı'da satılmasının örneğini vererek, "Bugün Bulgaristan’dan bir kilogram altını 85 bin dolara alın, buraya getirin, 89 bin dolara Kapalıçarşı’da satın" şeklinde bir açıklama yaptı. Bu durumu, kaçakçılığın ne kadar cazip hale geldiğinin bir göstergesi olarak değerlendirdi.
ÜRETİM VE İHRACAT DARALDI, ATÖLYELER KAPANIYOR
Üretimin ve ihracatın daralması nedeniyle çok sayıda altın atölyesinin kapanma noktasına geldiğini belirten Kamar, 2023’te Türkiye'nin 29 milyar dolarlık altın ithalatının 10 milyar dolarlık kısmını Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) aldığını açıkladı. Ayrıca, halkın tasarruflarını EYT gibi nedenlerle altına yönlendirdiğini, ancak tüm bu zorluklara rağmen günah keçisi olarak takı üreticilerinin gösterildiğini dile getirdi.