Türkiye'de de Önemli Bir Madde! 2025'e Kadar Bakır Fiyatlarında Yüzde 75 Artış Bekleniyor

Bakır fiyatları, önümüzdeki iki yıl içinde yüzde 75'e yakın bir artış yaşayabilir. Yenilenebilir enerji talebinin ve doların düşüşünün etkisiyle bakır talebinde artış bekleniyor.

Bakır fiyatlarının önümüzdeki iki yıl içinde artacağı öngörülüyor, çünkü madencilik arzındaki kesintiler ve yenilenebilir enerji talebindeki artış bu metalin talebini tetikliyor. Analistlere göre, 2025'e kadar bakır fiyatlarında yüzde 75'e yakın bir artış bekleniyor.

Fitch Solutions'ın araştırma birimi BMI tarafından hazırlanan bir rapora göre, yeşil enerjiye geçiş ve senenin ikinci yarısında muhtemel dolar düşüşü, bakır fiyatlarını daha da yükseltebilir.

Bu yıl Federal Rezerv'in faiz indirimine gitmesinin beklendiği küresel piyasalarda, uzmanlara göre bu durum dolardaki kayıpları artırarak, dolar cinsinden işlem gören bakıra olan talebi artıracak.

Bank of America Securities'in Asya-Pasifik temel malzemeler başkanı Matty Zhao, FED'in faiz indirimlerine ve zayıflayan dolara dikkat çekerek, bakır için olumlu görüşünün makro faktörlere dayandığını belirtti.

Citibank'in raporuna göre, yüksek yenilenebilir enerji hedefleri arasında, bakır talebinin 2030 yılına kadar 4,2 milyon ton artması bekleniyor. Rapora göre, bu durum potansiyel olarak bakır fiyatlarını 2025'te ton başına 15.000 dolara çıkarabilir.

Goldman Sachs analistleri, pek çok analistin madencilikteki kesintiler nedeniyle bakırda bir yükseliş eğilimi gördüğünü belirtirken, 2024'te yarım milyon tonun üzerinde açık bekliyor. Günlük bazda bakır fiyatı şu anda ton başına 3,85 dolarda bulunuyor.

Goldman analistlerine göre, bakır fiyatları yıl içinde ton başına 10.000 dolara çıkabilir ve 2025'te daha da yükseklere ulaşabilir. Ayrıca, arz kesintilerinin bakır piyasasının daha belirgin bir sıkılaşma dönemine girdiğini belirtiyorlar.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.