DİSK Araştırma Merkezi'nin son raporuna göre, Türkiye'de emekli aylıklarının Avrupa ülkelerine kıyasla dramatik bir şekilde azaldığı ortaya çıktı. Araştırma, emekli aylıklarının düşük seviyesi ve asgari ücretle olan ilişkisi üzerine çarpıcı bulgular sunuyor.
Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Araştırma Merkezi, "Avrupa ve Türkiye'de Emeklilerin Durumu" başlıklı araştırmasını yayınladı. Araştırma, Türkiye ile Avrupa ülkelerinde emeklilerin durumunu karşılaştırmalı olarak ele alıyor ve 2012-2021 yıllarını kapsıyor.
Araştırmaya göre, Türkiye'de Euro cinsinden emekli aylığı 2012 ve 2021 arasında %33.6 azaldı. Türkiye'deki ortalama emekli aylığı, düzey olarak Avrupa ülkelerinin altıda biri seviyesinde bulunuyor.
2021'de, İspanya'da ortalama emekli aylığı bin 417 Euro, Fransa'da bin 485 Euro, Almanya'da bin 552 Euro, İtalya'da bin 582 Euro, Belçika'da bin 717 Euro ve Hollanda'da ise iki bin 3 Euro düzeyindeyken, Türkiye'de sadece 237 Euro seviyesinde kalmış.
Türkiye, Avrupa ülkeleri ile karşılaştırıldığında en düşük ortalama emekli ve hak sahibi aylığına sahip ikinci ülke konumunda. Türkiye'den daha düşük emekli aylığına sahip tek ülke Bulgaristan olarak belirlenmiş. Bununla birlikte, Türkiye'de ortalama emekli aylığının asgari ücrete oranı da düşük seviyede bulunuyor. Araştırma, Türkiye'de emekli aylığının asgari ücrete oranının en düşük olduğu dört ülkeden biri olduğunu gösteriyor.
Diğer bulgular arasında ise 2012'den bu yana Türkiye'de ortalama yaşlılık aylığının %37.2 azalarak 281 Euro'ya düştüğü ve Türkiye'de emekli ödemelerinin GSYH'ye oranının AB-27 ortalamasının altında olduğu belirtiliyor. Ayrıca, Türkiye'de aktif/pasif oranının ortalamanın üzerinde olduğu ve emekli aylıklarını karşılama oranının arttığı vurgulanıyor.