Türkiye’de En Güvenilmeyen Kurumlar Açıklandı! O Kurumlar Hangileri?

Toplum Çalışmaları Enstitüsü, Türkiye’deki toplumsal eğilimleri ölçmek amacıyla yaptığı araştırmada, katılımcılara "En güvenmediğiniz iki kurumu belirtir misiniz?" sorusunu yöneltti.

Toplum Çalışmaları Enstitüsü, Türkiye’deki toplumsal eğilimleri ölçmek amacıyla yaptığı araştırmada, katılımcılara "En güvenmediğiniz iki kurumu belirtir misiniz?" sorusunu yöneltti. 19-22 Eylül 2024 tarihleri arasında anket yöntemiyle gerçekleştirilen çalışmada 1.514 kişiyle görüşüldü ve hata oranı artı eksi yüzde 2,5 olarak belirlendi.

SİYASİ PARTİLER ZİRVEDE

Araştırmanın sonuçlarına göre, Türkiye’de en güvenilmeyen kurumların başında "Siyasi partiler" yer aldı. Katılımcıların yüzde 25,1’i bu seçeneği işaretledi.

DİYANET İKİNCİ SIRADA

İkinci sırada yer alan Diyanet İşleri Başkanlığı, vatandaşların güvenini kaybetmiş görünüyor. Vatandaşların yüzde 18,8’i Diyanet’e güvenmediğini belirtti. Bu durum, Diyanet’in lüks araç tüketimi ve kurum kaynaklarını kişisel çıkarları için kullanma iddiaları ile çalkalanmasıyla da bağlantılı olabilir.

YARGI GÜVEN SORUNU YAŞIYOR

En çok güvenilmeyen kurumlar arasında üçüncü sırada yer alan yargı, yüzde 18,4 oranla Diyanet’e yakın bir sonuç elde etti. Bu durum, yargının bağımsızlığına dair kaygıları ortaya koyuyor.

HÜKÜMET VE DİĞER KURUMLAR

Beşinci sırada hükümet yer alırken, güvenmeyenlerin oranı yüzde 14,3 olarak kaydedildi. Bu sonuç, son yerel seçimlerde ciddi oy kaybı yaşayan AKP hükümetinin güvensizliğini de yansıtıyor.

Ayrıca, araştırmada diğer bazı kurumlar da en güvenilmeyenler arasında yer aldı:

  • TÜİK: Yüzde 8,7
  • Muhalefet: Yüzde 7,2
  • Meclis: Yüzde 4,9
  • RTÜK: Yüzde 2,1

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.