Türkiye’de, geçim sıkıntısı nedeniyle yaşamına son vermeye çalışanların sayısı 2013 yılından bugüne altı kat artarken Diyanet İşleri Başkanlığı, yurt dışındaki camiler için 500 milyon dolar harcadı. Moskova’da 170 milyon dolar maliyetle inşa edilen caminin su ile zemin ısıtma sistemine sahip olduğu öğrenildi.
Genç işsizlik oranının yüzde 26,1’e yükseldiği, geçim sıkıntısı nedeniyle yaşamına son vermeye çalışanların sayısının son altı yılda beş kat arttığı Türkiye’de, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın harcamaları dudak uçuklattı.
Birgün'den Mustafa Mert Bildircin'in haberine göre, Diyanet, Rusya, ABD, İngiltere, Kırgızistan ve Cibuti’deki camiler için toplam 500 milyon dolar harcadı. Yalnızca, ABD’nin Başkenti Washington’da inşa edilen Amerika Diyanet Merkezi için kurumun kasasından 100 milyon dolar çıktı.
SORULAR YANITSIZ KALIYOR
CHP Milletvekili Burak Erbay, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın 2020 bütçesini değerlendirdi. Diyanet İşleri Başkanlığı’na 2020 yılı için ayrılan 11,5 milyar TL’nin sekiz bakanlığın ödeneğinden fazla olduğunu anımsatan Erbay, kurumun “ne iş yaptığı belli olmayan” dernek ve vakıflara toplam 306 milyon TL kaynak aktardığını söyledi.
Diyanet’in 2016, 2017 ve 2018 yıllarında yüz milyonlarca lira aktardığı vakıflara ilişkin soruların yanıtsız kaldığını vurgulayan Erbay, “Ama biz biliyoruz ki para aktarılan vakıfların arasında el kadar çocuklara tecavüz edilen vakıflar var” dedi.
Diyanet İşleri Başkanlığı’nın mali hesaplarında yapılan incelemeler de kurumun harcadığı paranın büyüklüğünü bir kez daha gözler önüne serdi. Yurtdışında inşa edilen beş cami için toplam 500 milyon dolar harcadığı belirlenen Diyanet’in yalnızca Rusya’daki Moskova Merkez Camii’nin maliyeti 170 milyon dolar oldu. Diyanet’in resmi harcama kalemlerine göre, yurtdışında inşa edilen camiler ve maliyetleri şöyle:
Amerika Diyanet Merkezi, 100 milyon dolar.
Bişkek Cami, 35 milyon dolar.
İngiltere Cambridge Cami, 30 milyon dolar.
Cibuti Cami, 12 milyon dolar
Milyonlarca lira harcanarak inşa edilen camilerin teknik özellikleri de dikkati çekti. Camilerin hemen hepsinin güneş enerjisinden elde edilen sıcak su ile zemin ısıtma sistemine sahip olduğu öğrenildi. Camilerin, içeride oksijen azaldığında sıcak havadan üretilen temiz havayı içeriye veren sistemler ile donatıldığı belirtildi.
İÇİNİZE SİNİYOR MU?
Diyanet’in harcamalarını eleştiren CHP’li Erbay, “İnsanlarımız çöpe atılan bazaların içinde donarak ölürken bu kadar büyük paralar harcayarak camiler yaptırmak doğru mudur?” diye sordu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Tank Palet Fabrikası’nın modernizasyonu için Katarlılara 50 milyon dolar verdiğini anımsatan Erbay, “Ama Diyanet, 500 milyon dolara cami yaptırıyor. Bunu içinize sindirebiliyor musunuz?” ifadelerini kullandı.