Türkiye'de Hayat Süresi Kısaldı! TÜİK Verilerine Göre Ortalama Yaşam Süremiz Ne Kadar?

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), doğuşta beklenen yaşam süresine dair son verilerini açıkladı. Türkiye’de ortalama yaşam süresinin kısaldığı bildirilen raporda, doğuşta beklenen yaşam süresi genel olarak 77,3 yıl olarak hesaplandı.

TÜİK VERILERINE GÖRE TÜRKIYE’DE BEKLENEN YAŞAM SÜRESI KISALDI

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), "Hayat Tabloları, 2021-2023" istatistiklerini yayımladı. Raporun sonuçlarına göre, doğuşta beklenen yaşam süresi Türkiye genelinde 77,3 yıl olarak belirlendi. Bu rakam, 2020-2022 dönemi için 77,5 yıl olarak hesaplanmıştı, yani yaşam süresinde bir azalma gözlemlendi.

CINSIYETLERE GÖRE YAŞAM SÜRESI

TÜİK verilerine göre, doğuşta beklenen yaşam süresi erkeklerde 74,7 yıl, kadınlarda ise 80 yıl olarak hesaplandı. Bu fark, kadınların erkeklerden ortalama 5,3 yıl daha uzun yaşadığını gösteriyor.

YAŞAM SÜRESI VE YAŞ GRUPLARI

15 yaşındaki bireylerin ortalama kalan yaşam süresi 63,5 yıl olarak belirlenirken, erkeklerde bu süre 60,9 yıl, kadınlarda ise 66,1 yıl oldu. Türkiye’de 30 yaşındaki bireylerin ortalama kalan yaşam süresi 49,1 yıl olarak kaydedildi. Bu süre erkeklerde 46,6 yıl, kadınlarda ise 51,5 yıl olarak hesaplandı. 50 yaşındaki bir kişinin kalan yaşam süresi ortalama 30,1 yıl olarak belirlenirken, bu süre erkeklerde 27,8 yıl, kadınlarda ise 32,3 yıl oldu. 65 yaşındaki bir bireyin kalan yaşam süresi ise ortalama 17,4 yıl olarak tespit edildi; erkeklerde 15,7 yıl, kadınlarda ise 19 yıl olarak hesaplandı.

İL BAZINDA BEKLENEN YAŞAM SÜRESI

Doğuşta beklenen yaşam süresinin en yüksek olduğu il Tunceli olarak belirlendi ve 80,8 yıl olarak kaydedildi. Tunceli’yi, 79,7 yıl ile Şırnak ve Mardin izledi. En düşük yaşam süresine sahip il ise 76,1 yıl ile Kilis oldu, bunu 76,2 yıl ile Gaziantep ve 76,8 yıl ile Adana takip etti.

Erkeklerde en yüksek yaşam süresinin olduğu il Tunceli (78,1 yıl), en düşük yaşam süresine sahip il ise Kilis (73,2 yıl) olarak kayıtlara geçti. Kadınlarda ise Tunceli (83,6 yıl) en yüksek, Gaziantep (78,7 yıl) ise en düşük yaşam süresine sahip il olarak belirlendi.

BÜYÜKŞEHIRLER VE EĞITIM DÜZEYI

İstanbul ve Ankara, doğuşta beklenen yaşam süresinde Türkiye ortalamasının üzerinde yer aldı. İstanbul’da bu süre 78,6 yıl, Ankara’da ise 79,2 yıl olarak belirlendi. Eğitim düzeyi yükseldikçe beklenen yaşam süresinin arttığı gözlemlendi. Eğitim düzeyi düşük olan bireylerin yaşam süresi, yüksek eğitim düzeyine sahip bireylerin yaşam süresinden ortalama 5 yıl daha kısa bulunmuştur.

Bu veriler, Türkiye'deki sağlık ve yaşam standartlarının zaman içinde değiştiğini ve eğitim seviyesinin yaşam süresi üzerindeki olumlu etkilerini ortaya koyuyor.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.