Türkiye'de HIV Artışı: Gençler ve Kadınlar Tehlike Altında!

Uzm. Dr. Okan Derin, HIV’de küresel ölçekte bir azalma yaşanırken, Türkiye’de sosyal medya üzerinden sağlanan buluşmalarla para karşılığı cinsel ilişkiler nedeniyle özellikle genç nüfusta HIV artış hızının endişe verici olduğunu belirtti.

Uzm. Dr. Okan Derin, HIV’de küresel ölçekte bir azalma yaşanırken, Türkiye’de sosyal medya üzerinden sağlanan buluşmalarla para karşılığı cinsel ilişkiler nedeniyle özellikle genç nüfusta HIV artış hızının endişe verici olduğunu belirtti. Dr. Derin’in Türk Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) HIV Çalışma Grubu’ndan yaptığı araştırmaya göre, HIV enfeksiyonunun Türkiye’de özellikle gençler ve kadınlar arasında artış gösterdiği tespit edildi.

DÜNYA GÜNDEMİNDE ARTAN VAKALAR

HIV vakalarında küresel ölçekte azalma olsa da, Doğu Avrupa, Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Güney Amerika bölgelerinde yeni vakaların artışı dikkat çekiyor. Türkiye özelinde yapılan araştırmalarda, 15-24 yaş arası gençlerde ve 40 yaş üzeri kadınlarda artış oranları yükseliyor. Dr. Derin, sosyal medya üzerinden yapılan buluşmalarla para karşılığı cinsel ilişki yaşayan kişilerin düzenli sağlık taramalarından geçmediğini ve bu durumun HIV açısından yüksek risk grubu oluşturduğunu vurguladı.

EĞİTİM EKSİKLİĞİ TEHLİKE ARTIYOR

Dr. Okan Derin, cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlardan korunma yöntemleri konusunda Türkiye'de yeterli eğitim verilmediğini belirtti. Yapılan çalışmalarda, gençlerde üreme sağlığı ve cinsel yolla bulaşan hastalıklar konusunda eğitim eksikliği, HIV vakalarının artışında önemli bir etken olarak öne çıkıyor. 2003 yılından itibaren okullarda üreme sağlığı eğitimlerinin kesilmesi, bu sorunun büyümesine katkıda bulunuyor.

KADINLARDA MENOPOZ SONRASI RİSK

Kadınların menopoz sonrası HIV’deki artışında çeşitli sosyodemografik faktörlerin rol oynadığına dikkat çeken Dr. Derin, cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlara karşı korunma önlemlerinin azaltıldığını belirtti. Kadınlarda, özellikle menopoz sonrası HIV riski artarken, genç yaş grubundaki eğitim eksikliğinin önemi de bir kez daha vurgulanıyor.

KAYIT DIŞILIK BÜYÜYOR

Dr. Derin, kayıtlı HIV vakalarının sayısının, kayıtsız vakalardan on kat daha az olduğunu, bu durumun sosyal medya aracılığıyla artan para karşılığı ilişkilerle bağlantılı olduğunu ifade etti. Kayıt dışı bireylerin sağlık taramalarından geçememesi, toplum sağlığı açısından büyük bir tehlike oluşturuyor.

ERKEN TEŞHİSİN ÖNEMİ

HIV’in kontrol altına alınabildiğine dikkat çeken Dr. Derin, risk grubundaki bireylerin erken teşhis için anonim test merkezlerine yönelmeleri gerektiğini belirtti. Anonim merkezlerde test yaptıran bireyler, tedavi ile virüsün kanda saptanamaz hale gelmesi sayesinde bulaştırıcılıktan kurtulabiliyorlar. Şu anda Türkiye'de bazı belediyeler, anonim test merkezleri sunarak bu süreci kolaylaştırıyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.