Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) raporlarına göre, küresel olarak 38 ila 40 milyon kişi, hayatı tehdit eden AIDS enfeksiyonu taşıyor. Küresel çapta vakaların azaldığı bir dönemde, Türkiye'de ise Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde her hafta yeni HIV/AIDS vakalarının tespit edildiği endişe verici bir durum ortaya çıkıyor. Bu vakaların çoğunluğu ise tesadüfen bulunuyor.
GİZLİ BİR PANDEMİ GİBİ YAYILIYOR
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sıla Akhan, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, her hafta polikliniğe gelen 1-2 yeni hastanın olduğunu ve bu hastaların bir kısmının hastalığın erken evresinde tespit edildiğini, bir kısmının ise çok geç tanı aldığını belirtti. Prof. Dr. Akhan, hastaların genellikle başka şikayetlerle başvurduklarını ve HIV/AIDS tanısının tesadüfen konulduğunu ifade etti. Ayrıca, bu durumun gizli bir pandemi gibi yayıldığına dikkat çekti.
MÜCADELE OLDUKÇA ÖNEMLİ
HIV testi yaptıranların sayısında salgın sürecinde azalma olduğunu belirten Prof. Dr. Akhan, bunun damgalanma ve ayrımcılık korkusu sebebiyle olduğunu vurguladı. HIV enfeksiyonunun belirtilerinin uzun süre ortaya çıkmaması ve hastalıktan şüphelenen kişilerin testten kaçınması, teşhis almamalarına neden oluyor. Prof. Dr. Akhan, bu nedenle anonim test merkezlerinin önemine değinerek, HIV enfeksiyonuna karşı mücadelenin önemine vurgu yaptı.
TÜRKİYE'DEKİ VAKALARDA ARTIŞ SÖZ KONUSU
HIV/AIDS, bağışıklık sistemini zayıflatarak hastalıklara karşı direnci azaltıyor. Uzmanlar, erken teşhis ve düzenli tedavi ile hastaların normal yaşamlarını sürdürebileceğini belirtiyor. Türkiye'de geçen senenin verilerine göre HIV ile yaşayan 35 bin 807 kişi olduğu aktarıldı. HIV enfeksiyonunun ileri evresi olan AIDS ise ciddi bir sağlık problemi olarak karşımıza çıkıyor. Prof. Dr. Akhan, HIV'in beyaz kan hücrelerini yok ederek bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olduğunu ve AIDS tanısının, CD4 T hücre sayısının 200'ün altına düşmesi veya ciddi enfeksiyon veya kanser gibi komplikasyonların ortaya çıkmasıyla konulduğunu ifade etti.