Havaların ısınmasıyla birlikte Türkiye genelinde kene vakalarında artış yaşanıyor. Gümüşhane'de ise yılın ilk Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) Hastalığı vakası tespit edildi. Hasta, Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi'ne kaldırılarak tedavi altına alındı.
'2002'den Beri Başımızın Belası' Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Gürdal Yılmaz, KKKA vakalarının artış gösterdiğini belirtti. Yılmaz, kene ısırıklarından korunma yöntemlerine ilişkin de bilgi verdi.
Prof. Dr. Yılmaz'a göre, Haziran ve Temmuz ayları kene vakalarının en yoğun olduğu dönemler. Bölgelerine göre hastanelerdeki vaka sayılarının 200-300'ü bulduğunu ifade etti. Yılmaz, geçen sene bir hastalarının KKKA nedeniyle vefat ettiğini belirtti ve hastaların durumuna bağlı olarak destek tedavisinin önemine dikkat çekti.
Kene Isırıklarından Korunma Yöntemleri Yılmaz, kene ısırıklarından korunma yöntemlerini açıklarken, sahil bölgelerinde görülen kenelerin KKKA açısından tehdit oluşturmadığını vurguladı. Özellikle fındık zamanında kene ısırıklarına sıkça rastlandığını dile getiren Yılmaz, sahil bölgelerindeki kenelerin KKKA taşımadığını belirtti. Ancak, Kelkit Vadisi bölgelerindeki kenelerin tehlike oluşturduğunu ifade etti.
Yılmaz, otlu bölgelere gidildiğinde paçaların çorapların içine konulması ve eve dönüldüğünde vücudun kene açısından kontrol edilmesi gerektiğini önerdi.